Clotilde Armand, campanie de imagine pe comunicatele DNA. Tudorache: Dacă nu alegeam calea Justiției, umpleam sectorul de gunoaie, ca Armand
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Facebook USR Belgia / Clotilde Armand
Facebook USR Belgia / Clotilde Armand
Procurorii DNA i-au oferit primarului de la Sectorul 1, Clotilde Armand, un balon de oxigen în planul imaginii.

Scandalul gunoaielor, cu care și-a început mandatul, continuă, iar cetățenii din sector se plâng de mizeria în care  a ajuns ”capitala Capitalei”. De o săptămână, Armand încearcă să prezinte acest dezastru edilitar ca pe o victorie personală, după ce procuorii DNA au anunțat că încep urmărirea penală împotriva fostului primar, Daniel Tudorache.

Acesta e acuzat că nu ar fi aplicat o decizie a Curții de Conturi care solicita scăderea sumelor decontate operatorului de salubritate. Ancheta e folosită de doamna Clotilde Armand, care a lansat o campanie de promovare online, în care se prezintă ca o luptătoare cu mafia gunoaielor etc.

Dar, sunt foarte mici șanse ca demersul procurorilor să ajungă din paginile de Internet în instanță. În primul rând, presupusul abuz în serviciu s-a prescris chiar în zilele în care se declanșa campania de imagine a doamnei Armand. Potrivit Codului Penal, pentru fapta de a obține pentru altul un folos material injust, termenul de prescriere este de 3 ani. Iar acuzațiile vizează fapte din vara anului 2019. Chiar DNA anunță într-un comunicat că faptele s-au produs în perioada mai 2017-septembrie 2019, fiind imposbil ca pe perioada vacanței judecătorești să se ajungă la o decizie definitivă în 30 de zile de la începerea urmăririi penale. 

Tudorache: Dacă nu căutam calea Justiției, umpleam sectorul 1 de gunoaie, ca acum

Iar primarul Tudorache prezintă o cu totul altă perspectivă a poveștii pe care se bazează campania de imagine a primarului Armand.

Astfel, contractul de salubrizare cu firma Romprest a fost încheiat în 2008, cu opt ani înainte ca Daniel Tudorache să ajungă primar. În 2012, cu doi ani înainte ca Tudorache să vină la Primărie, se renegociază tarifele. Abia în 2016, Curtea de Conturi anunță Primăria că acest contract era încheiat la tarife pe care le consideră nejustificate și solicită reducerea sumelor decontate. Primarul Daniel Tudorache aplică imediat decizia Curții de Conturi. Dar, după trei-patru luni, Romprest blochează conturile Primăriei și anunță că nu mai ridică gunoiul, susținând că decizia Curții de Conturi este opozabilă doar administrației locale, nu și operatorului privat. Tudorache nu a acceptat tarifele, și i-a acționat în Justiție, ca să nu lase sectorul 1 fără salubritate. Până la încheierea mandatului său de primar, litigiul comercial nu fusese încă soluționat de instanță.

„Dacă nu am fi căutat calea Justiției, dacă nu continuam să plătim, urmând a tranșa litigiul în Instanță, se întâmpla ce ați văzut acum un an de zile: sute de mii de oameni stăteau cu gunoiul neridicat, la poartă. Umpleam Sectorul 1 de gunoaie. A rămas să ne judecăm”, a explicat Daniel Tudorache.

DNA a anunțat, printr-un comunicat, că între mai 2017 și septembrie 2019, în contextul demersurilor Romprest pentru creșterea tarifelor, autoritățile locale din Sectorul 1 ar fi fost induse în eroare în legătură cu valoarea reală a cheltuielilor pe care se fundamentează cererile societății.

Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate, scrie în comunicatul DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel