Clotilde Armand așteaptă verdictul final: Sentința, amânată de ÎCCJ pentru 11 decembrie
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat pentru 11 decembrie pronunțarea sentinței în dosarul în care Clotilde Armand, fost primar al Sectorului 1 și actual candidat USR la alegerile parlamentare, contestă raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI), potrivit portalului instanței.
Citește și: EXCLUSIV ”Manevra” lui Călin Georgescu la prezidențiale. Mugur Ciuvică arată ”rețeta succesului”: Bubuiau!
În luna martie, Curtea de Apel București a respins cererea lui Clotilde Armand de anulare a raportului ANI, care a declarat-o în stare de incompatibilitate. Decizia instanței a fost clară: „Respinge ca neîntemeiată contestaţia, astfel cum a fost completată, formulată de către reclamanta Armand Clotilde – Marie – Brigitte în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate”.
Clotilde Armand a reacționat dur pe rețelele sociale după pronunțarea sentinței: „Nicio surpriză în minuta instanţei – noul judecător, numit ‘noaptea, ca hoţii’, şi-a îndeplinit misiunea. Voi contesta această decizie şi voi face o plângere către Inspecţia Judiciară pentru gravele abateri juridice”, a scris ea pe Facebook.
ANI a stabilit că, în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat cinci dispoziții prin care s-a numit manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, în cadrul Primăriei Sectorului 1. Aceasta a majorat indemnizația lunară cu până la 30%, obținând astfel un venit suplimentar de 18.720 de lei, potrivit Agerpres.
ANI susține că Armand a încălcat prevederile Legii nr. 161/2003 privind integritatea în exercitarea funcțiilor publice, iar în februarie 2022 a intrat în stare de incompatibilitate. În acest context, ANI a sesizat Parchetul ÎCCJ cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de „folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Deși judecătorii au respins cererea de suspendare a procesului, aceștia au admis solicitarea avocaților lui Armand de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la două excepții de neconstituționalitate. Totuși, magistrații nu au fost de acord cu solicitarea privind sesizarea ÎCCJ pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
În noiembrie 2022, ANI a concluzionat că Armand s-a aflat în conflict de interese și incompatibilitate, iar de atunci, cazul a fost intens mediatizat. Deși deciziile judecătorești nu sunt definitive, procesul atrage atenția asupra controverselor legate de integritatea în funcțiile publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News