Clătite cu mere. Rețeta din 1908
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: captura video YouTube "Idei de retete"
Sursa foto: captura video YouTube "Idei de retete"
Vrei un desert delicios? Îți recomandăm această rețetă de clătite cu mere din anul 1908.

Ingrediente

5 gălbenușuri ouă
4 albușuri ouă
140 g făină
2-3 linguri lapte
puțină sare
3 mere
puțin ulei

Cum se prepară

Se bate cu ajutorul mixerului o cocă subțire din făină, gălbenușuri, lapte și sare. Se curăță de coajă merele, se scot cotoarele și sâmburii și se taie în feliuțe subțiri, potrivit reteteistorice.ro. Se bat 4 albușuri spumă. Feliuțele de mere și albușurile spumă se adaugă compoziției cu făină de la pasul 1.

Se unge tava cu ulei, se toarnă compoziția și se pune la cuptor până se rumenește frumos (aprox 20 min). Se pudrează cu zahăr și se servesc calde.

Textul original al rețetei

"Din 5 gălbenușuri, 140 gr. făină, lapte și sare bați o cocă subțire, pui înăuntru felii subțiri de mere și spuma de la 4 albușuri, într-o formă de omletă coci 4 bucăți rumene pe toate părțile și le servești fierbinți presărate cu zahăr." - Rețete Istorice, citând din Noua carte de bucate, D-na L.I.S, 1908.

BONUS: Prăjitură cu rahat. Rețeta veche, din perioada 1929-1948 

Ingrediente

- 12 albușuri
- Puțină sare
- 12 linguri zahăr pudră
- 6 linguri făină
- 1 lămâie
- 250 g rahat
- puțin ulei sau unt
- puțină făină
- puțin zahăr pudră vanilat

Cum se prepară

Cu ajutorul unui mixer se bat albușurile spumă (se adaugă și puțină sare pentru a obține o spumă fermă). Se adaugă în spuma de albușuri, puțin câte puțin, zahărul pudră, făina, coaja rasă și zeama de la o lămâie, continuând să amestecăm cu mixerul, potrivit reteteistorice.ro. Separat, se taie rahatul cubulețe care apoi se dau prin făină.

Se unge o tavă cu puțin ulei sau unt și se tapetează cu făină. Se toarnă în tavă jumătate din compoziție, se presară pe deasupra cubulețele de rahat și apoi se toarnă restul de compoziție netezind frumos suprafața.

Se pune prăjitura la cuptor și se lasă să se rumenească puțin. Se lasă să se răcească și cu un cuțit (cu lama umezită în apă) se taie prăjitura în tavă în dreptunghiuri mici (sau o altă formă dorită). Se așază bucățelele de prăjitură pe platoul de servit și se pudrează cu zahăr vanilat.

Se servește prăjitura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel