Clase cu mai mulţi elevi şi săptămână şcolară de doar patru zile. Mesaj pentru părinţi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Şcolile ar putea scurta săptămâna de studiu la doar patru zile, în timp ce numărul elevilor din clase ar putea creşte. 

Totul din cauza costurilor foarte mari la energie şi încălzire, arată Daily Mail, care citează un avertisment venit din partea Asociaţiei Liderilor de Şcoli şi Colegii din Marea Britanie. 

Grupurile de părinţi au reacţionat rapid, însă, şi spun că astfel de măsuri ar trăda elevii. 

ASCL a intervievat 630 de directori de şcoli despre posibilele tăieri de fonduri şi a descoperit că 17 dintre aceştia iau în calcul scurtarea săptămânii de studiu la 4 zile, în timp ce 60% dintre ei ar putea renunţa la unii profesori şi ar putea mări numărul elevilor dintr-o clasă, pentru a se descurca cu fonduri mai puţine. 

Patru din zece directori iau în calcul reducerea materiei, în timp ce 98% spun că şcoala pe care o conduc va trebui să facă economie anul acesta, dar şi în anii următori. 

Arabella Skinner, directorul grupului de părinţi UsForThem, spune, însă, că "faptul că directorii sunt în poziţia în care trebuie să se gândească la scurtarea săptămânii şcolare reprezintă o trădare faţă de copiii noştri. Părinţii sunt disperaţi, nu ştiu ce înseamnă asta pentru educaţia copiilor lor, şi nici ce impact va avea asupra joburilor lor, în condiţiile în care suntem într-o criză". 

Geoff Barton, secretarul general al ASCL, a avut un mesaj pentru Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii, dar şi pentru ministrul de Finanţe Jeremy Hunt. "Trebuie să facă din educaţie o prioritate şi trebuie să îmbunătăţească finanţarea pentru acest sector. Conducătorii şcolilor pe care i-am intervievat au folosit cuvinte precum catastrofă, devastare, pentru a descrie situaţia financiară prin care trec, dar şi impactul pe care l-ar putea avea asupra elevilor", a spus acesta. 

Ligia Deca, noul ministru al Educației: Prioritatea noastră este să păstrăm toate școlile deschise

"Am avut deja, săptămâna aceasta, consultări cu  reprezentanţii elevilor. Cu toţii îşi doresc mai multă flexibilitatea, dar şi mai multă implicare în propriul parcurs de învăţare. Tocmai de aceea, luăm în calcul că ceea ce acum numim curriculum la decizia şcolii să devină curriculum la decizia elevilor din oferta şcolii. Acesta se va constitui atât din anchete de discipline opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local, cât şi din astfel de discipline opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ. Analizăm şi ideea de a utiliza mijloacele digitale, acolo unde este posibil, pentru a nu pierde ceea ce am câştigat în timpul pandemiei, creând discipline opţionale cu o componentă de predare şi învăţare online.

O a doua prioritate a mandatului meu este îndeplinirea țintelor şi jaloanelor din PNRR. După cum ştiţi, în baza viziunii strategice România Educată s-a negociat capitolul care vizează educația din PNRR. Un prim jalon a fost deja îndeplinit, cel privind organizarea rutei duale complete şi a noilor calificări rezultate. S-au adoptat diferite acte normative, patru metodologii prin ordin de ministru, există o ordonanță de urgenţă - 128 din anul acesta - în vederea dezvoltării învăţământului dual şi avem responsabilitatea de a finaliza cu bine drumul început. Practic, în PNRR vorbim despre investiţii - 18 la număr - în cuantum de 3,6 miliarde de euro pentru dezvoltarea reţelei de şcoli verzi şi achiziţionarea de microbuze verzi.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel