
Scopul UDMR este să asigure condiții mai bune, mai sigure și mai previzibile fermierilor oferind un cadru legislativ pe termen lung. Inițiativa legislativă nu îngreunează situația deținătorilor de porcine, ci oferă o soluție acestora.Legea votată ieri nu limitează numărul porcinelor deținute în gospodării.De asemenea, afirmația conform căreia porcinele din exploatații de tip gospodăresc nu pot fi comercializate este greșită, deoarece legea nu prevede acest lucru.
Conform legii, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploatații non-comerciale) dacă dețin un certificat de producție și o autorizație de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă dețin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) și sunt autorizate sanitar-veterinar.Informația conform căreia legea inițiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducție în gospodării este falsă, deoarece reproducția se poate efectua doar prin însămânțare artificială, așa cum s-a întâmplat și până acum.În vederea combaterii pestei porcine africane, de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate și autorizate sanitar – veterinar și pe baza unor documente de transport. Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează și transportă animalele fără a fi verificați.
Inițiativa legislativă adoptată ieri va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice în domeniul de activitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie, cu Mihai Voropchievici. Negru la Vârsători, săptămână plină de reuşite pentru Capricorni
- Olguța Berbec nu se lasă, după ce Niculina Stoican a câștigat procesul: "Merg mai departe. Toată lumea cunoaște adevărul"
- Ţara Galilor a impus limită de viteză de 20 km/h în localitate. Şoferii români, metodă prin care evită să îşi piardă carnetul
- Problemă mare pentru România în 2024 cu prezidenţialele. PNL, PSD, AUR sau USR, cine câştigă
- Pantofii, căştile şi telefonul Laurei Roşca, DJ Lalla, au fost găsite pe malul mării
- Raed Arafat, răspuns ironic pentru primarul din Galaţi, Ionuţ Pucheanu. "Cei deranjaţi de Ro-Alert să nu pună telefonul lângă pat, să îl pună afară"
- Vremea în octombrie. Elena Mateescu, şefa ANM, anunţă la ce temperaturi să ne așteptăm în a două lună de toamnă
- Paracetamolul, pe locul 1 la cauze de toxicitate gravă asupra ficatului. Dr. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţi. "Mergeţi imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală"
- România încă are localități ca acum 100 de ani, în care se pot turna filme precum Moromeții. "La noi e simplu să găsești o lume din trecut și în zilele noastre"
- Elon Musk, pus la punct de Ministerul german de Externe în doar câteva cuvinte pe Twitter