Clarificări privind Legea Porcului. Informaţii incorecte şi false
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Au apărut informații incorecte și false, după ce Camera Deputaților a adoptat ieri legea elaborată de UDMR, care asigură un cadru legislativ pentru sprijinirea creșterii porcinelor și prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

Scopul UDMR este să asigure condiții mai bune, mai sigure și mai previzibile fermierilor oferind un cadru legislativ pe termen lung. Inițiativa legislativă nu îngreunează situația deținătorilor de porcine, ci oferă o soluție acestora.Legea votată ieri nu limitează numărul porcinelor deținute în gospodării.De asemenea,  afirmația conform căreia porcinele din exploatații de tip gospodăresc nu pot fi comercializate este greșită, deoarece legea nu prevede acest lucru.

Conform legii, fermierii pot comercializa porcinele (pentru exploatații non-comerciale) dacă dețin un certificat de producție și o autorizație de comercializare (pe care o pot solicita foarte simplu de la primărie dacă dețin animale înregistrate), dacă animalele lor sunt înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) și sunt autorizate sanitar-veterinar.Informația conform căreia legea inițiată de UDMR ar interzice activitatea de reproducție în gospodării este falsă, deoarece reproducția se poate efectua doar prin însămânțare artificială, așa cum s-a întâmplat și până acum.În vederea combaterii pestei porcine africane, de acum, transportul porcinelor se poate efectua doar cu mijloace de transport înregistrate și autorizate sanitar – veterinar și pe baza unor documente de transport. Această reglementare a fost necesară deoarece răspândirea epidemiei se datorează în mare parte operatorilor care comercializează și transportă animalele fără a fi verificați.

Inițiativa legislativă adoptată ieri va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la această dată, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va elabora normele specifice în domeniul de activitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel