Clădirile proprietate privată din București, riscuri la cutremur. Sociolog: Am dat soluția de 20 de ani, dar nu a fost luată în seamă / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Sociologul Alfred Bulai a venit cu o soluție pentru clădirile din București care prezintă risc pentru cetățeni.

În cadrul emisiunii Nod în Papură de la DC News, jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre o modalitate prin care deținătorii de apartamente/clădiri din București să-și consolideze proprietățile pentru a prezenta un risc redus în caz de cutremur și pentru a nu fi afectați de eventualele urmări în cazul unui seism:

„Ideea de proprietate e gândită aberant. Îl vezi pe om că zice: Proprietatea mea, casa mea, fac ce vreau! Nu e adevărat, băi frate, nicăieri în lume! Puterea absolută oriunde o au statele, care e organismul birocratic. Dacă un judecător decide că locuința ta să fie spartă la ora 4 dimineața, află că proprietatea ta privată nu contează deloc. Intră cu hotărâre judecătorească. Nu poți să faci orice la tine acasă“, a spus Alfred Bulai.

„Eu cred că după cutremur, că vor fi victime nevinovate, vor da în judecată pe proprietari, vor da statul în judecată. Am văzut în 1977 că au căzut coșuri pe mașini. Bucureștiul produce 20% din PIB. Vor fi luni întregi în care orașul nu va mai produce. O situație cu 100 de clădiri în care 3.000 de proprietari fac un ban va impacta PIB-ul“, a spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    Barajul din România situat pe o falie. Radulian: Un exemplu care nu e plăcut. În zonă se pot produce cutremure peste 6

„Soluția am dat-o de acum 20 de ani și nu a luat-o nimeni în seamă. Trebuie să ai o inspecție tehnică periodică, la fel ca la mașină. Sigur, la 10, 20 de ani și în funcție de vechimea clădirii. Asta e soluția, pentru că la blocuri mai e chestiunea că sunt trei care nu vor, dar 17 care vor“, a spus Alfred Bulai.

„Ăia trei să știe că victimele cutremurului vor da în judecată cele trei familii. Cred că pur și simplu e vorba de lenea administrației“, a replicat Val Vâlcu.

„Noi nu vrem să ne uităm la istoria din urmă cu 20-30 de ani, pentru că o mare parte din aceste locuințe au fost proprietate publică. Oamenii au cumpărat acele proprietăți la prețuri modice“, a spus Alfred Bulai, după care Val Vâlcu a completat: „Ultima rată ajunsese cât un pachet de țigări“.

„La mama, ultima rată era cât un fier de călcat“, a mai spus Alfred Bulai.

CITEȘTE ȘI     -    Cercetătorul Dragoș Toma-Dănilă: „Un cutremur de suprafață cu magnitudine 6,0 - 6,5 poate fi devastator în Vrancea”. Ce zonă ar putea afecta

Dezbaterea a avut loc în contextul în care, în această săptămână, județul Gorj a fost afectat de două cutremure de suprafață destul de puternice, de 5,7 grade, respectiv 5,2 grade pe scara Richter. Cele două seisme au fost urmate în ultimele zile de sute de replici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel