Data publicării:

Clădiri clasa I risc seismic. Primăria Capitalei, DECIZIE

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp

Primăria Capitalei a decis să acopere costurile de proiectare şi execuţie a lucrărilor de intervenţie la clădirile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, pentru cazurile sociale. Proiectul a fost aprobat astăzi. 

Prin proiect se asigură o serie de facilităţi şi pentru locuitorii persoane juridice, care vor putea plăti lucrările în rate egale, într-un interval de 25 de ani.

Persoanele care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie sunt scutite de la plata ratelor lunare pe perioadele în care realizează aceste venituri. Obligaţia de a restitui sumele alocate din transferuri de la bugetul local pentru execuţia lucrărilor de intervenţie se diminuează cu sumele aferente perioadelor de scutire la plata ratelor lunare.

Condiții pentru cei care vor putea să nu ramburseze valoarea investiției

Totodată, persoanele la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii medii brute pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investiţiei pentru execuţia lucrărilor de intervenţie, în următoarele condiţii: să nu înstrăineze aceste imobile pe o perioadă de pană la 25 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor de intervenţie - consolidare; dacă se doreşte vânzarea acestor imobile consolidate, înainte de termenul mai sus menţionat şi de achitarea integrală a costurilor, proprietarii acestor imobile să fie de acord ca PMB să aibă drept de preempţiune asupra acestor imobile, scăzându-se din valoarea imobilului constatată printr-o expertiză/raport de evaluare costurile aferente lucrărilor de intervenţie - consolidare achitate sub forma de cotă parte din preţ.

[citeste si]

Dacă se doreşte vânzarea acestor imobile, dar nu se poate exercita acest drept de preempţiune, înstrăinarea în decurs de 25 de ani de la data recepţiei terminării lucrărilor de intervenţie - consolidare la aceste imobile este condiţionată de rambursarea integrală la bugetul local al PMB a valorii costurilor aferente lucrărilor de intervenţie - consolidare achitate sub formă de cotă parte din preţ, actualizate în condiţiile art. 12 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994. Restul de 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenţie urmează să fie restituit în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

Comisie specială pentru expertiză

Proiectul mai prevede că modalitatea de stabilire a priorităţii în vederea punerii în siguranţă a acestor imobile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic se va face de către o comisie numită prin dispoziţie a primarului general având printre criteriile de evaluare următoarele aspecte: concluziile raportului de expertiză tehnică privind încadrarea construcţiei în clasa I de risc seismic, împărţirea pe zone seismice, abordarea lucrărilor de consolidare ţinând cont de fluidizarea şi buna funcţionare a oraşului, numărul de proprietari din imobilele respective, numărul mare de persoane care tranzitează locul ori care trebuie să acceseze aceste zone vizate şi nu în ultimul rând gradul de vechime a imobilului în raport de data edificării construcţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel