Urmărește emisiunea live
CJUE: Un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv că a aplicat dreptul UE, care are prioritate în fața dreptului național. CCR nu poate refuza o hotărâre CJUE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
CJUE: Un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv că a aplicat dreptul UE, care are prioritate în fața dreptului național. CCR nu poate refuza o hotărâre CJUE / Foto: Pexels
CJUE: Un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv că a aplicat dreptul UE, care are prioritate în fața dreptului național. CCR nu poate refuza o hotărâre CJUE / Foto: Pexels
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis marți faptul că un judecător nu poate răspunde disciplinar pe motiv că a aplicat dreptul UE și s-a îndepărtat de o decizie CCR a statului membru. 

CJUE mai precizează, în hotărârea de marți, faptul că dreptul european are prioritate în fața dreptului național al unui stat membru.

”Pentru aceste motive, Curtea (Marea Cameră) declară:

1) Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE coroborat cu articolul 2 și cu articolul 4 alineatele (2) și (3) TUE, cu articolul 267 TFUE, precum și cu principiul supremației dreptului Uniunii trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări sau unei practici naționale în virtutea căreia instanțele de drept comun ale unui stat membru nu au abilitarea să examineze compatibilitatea cu dreptul Uniunii a unei legislații naționale pe care curtea constituțională a acestui stat membru a constatat‑o ca fiind conformă cu o dispoziție constituțională națională care impune respectarea principiului supremației dreptului Uniunii.

2) Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE coroborat cu articolul 2 și cu articolul 4 alineatele (2) și (3) TUE, cu articolul 267 TFUE, precum și cu principiul supremației dreptului Uniunii trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări sau unei practici naționale care permite angajarea răspunderii disciplinare a unui judecător național pentru motivul că aceasta a aplicat dreptul Uniunii, astfel cum a fost interpretat de Curte, îndepărtându‑se de o jurisprudență a curții constituționale a statului membru în cauză incompatibilă cu principiul supremației dreptului Uniunii”,  se arată în decizia CJUE de marți.

CCR nu poate refuza o hotărâre CJUE

De asemenea, CJUE a mai stabilit și că o curte constituțională a unui stat membru din UE nu poate decide că CJUE a pronunțat o hotărâre care depășește sfera sa de competență. Mai mult, nici nu poate refuza o hotărâre CJUE:

”În plus, Curtea subliniază că, din moment ce ea deține o competență exclusivă pentru a furniza interpretarea definitivă a dreptului Uniunii, curtea constituțională a unui stat membru nu poate, pe baza propriei interpretări a unor dispoziții de drept al Uniunii, să statueze în mod valabil că Curtea a pronunțat o hotărâre care depășește sfera sa de competență și, prin urmare, să refuze să dea curs unei hotărâri pronunțate cu titlu preliminar de aceasta din urmă”, conform unui comunicat de transmis marți de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel