CJUE intervine. Cerere pentru Polonia privind judecătorii Curţii Supreme
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Polonia
Polonia
CJUE cere Poloniei să suspende imediat prevederile privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles, transmite Reuters. Decizia anunţată luni este finală după ce în octombrie CJUE a solicitat Varşoviei suspendarea acestor prevederi, ca măsură provizorie, la cererea Comisiei Europene.

Pe 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este 'incompatibilă cu dreptul Uniunii'. Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Citește și: Reformă justiție. Polonia, pas în spate în războiul cu UE

Controlul guvernului asupra justiţiei


Comisia a cerut 'o procedură accelerată' în scopul de a avea o 'decizie definitivă în cel mai scurt termen' în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene 'măsuri provizorii' pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns favorabil la 19 octombrie. După decizia interimară din octombrie, partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS) a acceptat să renunţe la scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor.

După instalarea sa la putere, în 2015, PIS, naţionalist şi eurosceptic, a promovat măsuri despre care militanţii pentru drepturi şi oficialii UE au afirmat că pun în pericol statul de drept şi întăresc controlul guvernului asupra justiţiei, aminteşte Reuters. PiS a argumentat iniţial că aceste modificări erau necesare pentru a creşte eficienţa tribunalelor şi a elimina 'rămăşiţele comunismului' din ţară, dar, pe măsura apropierii alegerilor din 2019, a părut să-şi revizuiască poziţia în anumite aspecte.

Citește și: Dragnea, complet de judecată. Zegrean: Asta numai la noi se poate întâmpla!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel