Urmărește emisiunea live
CJ Ilfov: Cum te poți înscrie în programul de depistare, diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase colorectale
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
La nivelul Consiliului Județean Ilfov continuă programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale. 

Cancerul colorectal este a doua cauză de deces prin cancer. Rata standardizată a mortalității pentru cancer colorectal este cu 75% mai mare în rândul barbaților decat în rândul femeilor, în timp ce rata mortalitații pentru persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani a fost de 13 ori mai ridicată comparativ cu persoanele mai tinere. Cancerele depistate în stadii avansate evoluează invariabil spre deces, iar în această situaţie se aplică tratamentul paliativ, cu scopul de a ameliora simptomele bolii, cu rezultate pozitive la peste 90% dintre pacienţii aflaţi în stadii avansate.

Consiliul Județean Ilfov și Spitalul Universitar de Urgență Militar ,,Carol Davila” și Asociația ,,Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România” (COPAC) cooperează în vederea implementării unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale la nivelul județului Ilfov.

Pentru a se înscrie în program, ilfovenii eligibili vor proceda astfel:

- se vor adresa medicului de familie; dacă nu au medicul înscris în program, vor completa următorul chestionar (Formular de înscriere pentru pacienți testare cancer colorectal – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (copac.ro) și experții COPAC îi vor direcționa telefonic către cel mai apropiat medic din Ilfov;

- instrucțiunile privind prelevarea probelor vor fi explicate pacientului de către medicul de familie;

- după ce proba este în posesia medicului de familie, acesta urmează procedura pentru efectuarea screeningului colorectal.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, dar pot participa toți locuitorii județului care au domiciliul în mediul rural sau urban, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, cu scopul de a accesa în mod gratuit servicii publice de sănătate specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel