Ciutacu: Ionel Tudorache trăiește. Pont gratuit pentru degrabă vărsătorii de lacrimi care decretează la tv că, odată cu Nelu Ploieșteanu, a murit (și) lăutăria
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Lăutarul Ionel Tudorache
Lăutarul Ionel Tudorache
După ce au murit Cornelia Catanga, Gabi Luncă și Nelu Ploieșteanu, tot auzim la știri persoane care au descoperit brusc că i-au iubit și spun că odată cu ei s-a stins toată generația de lăutari. Nimic mai fals! 

În Buzău trăiește Ionel Tudorache, unul dintre cei mai apreciați lăutari din România. Alții spun că este chiar cel mai bun, un mare maestru al acordeonului. Este un adevărat brand de judeţ.

Jurnalistul Victor Ciutacu a făcut un comentariu despre acest subiect în contextul în care tot auzim la televizor că odată cu Nelu Ploieșteanu a murit și lăutăria. Ionel Tudorache trăiește în Buzău, iar poza din articol este făcută chiar săptămâna trecută.

”Pont gratuit pentru degrabă vărsătorii de lacrimi care decretează la tv că, odată cu Nelu Ploieșteanu, Dumnezeu să-l odihnească, a murit (și) lăutăria: Ionel Tudorache trăiește. Și Nicu Gigantu, dacă nu l-or fi răpit extratereștrii în week-end. Așa că mai țineți olecuță la cald discursurile pompoase...P.S. Uitasem de Viorica din Clejani, lăutăreasă adevărată la bază, de Caliu, de câți or mai cânta de-adevăratelea”, a scris jurnalistul Victor Ciutacu pe Facebook.

Ionel Tudorache este un veritabil lăutar de modă veche, la care se adaugă cea mai frumoasă interpretare a unuia din marile cântece populare lăutărești: ”La Chilia-n port”.

Ionel Tudorache s-a născut în 1953, în orașul Buzău, fiul violonistului Aurel Tudorache. În perioada 1975 — 1980, a devenit acordeonistul secund al Romicăi Puceanu, colaborând cu aceasta frecvent. În 1998 a format un taraf clasic: „Taraful Ionel Tudorache”.

Ionel Tudorache este un artist de muzică lăutărească veche. Taraful Ionel Tudorache a înregistrat la Electrecord în anul 2000 un album numit "La Chilia-n Port".

Ionel Tudorache sau „Fărâmiță”, cum prietenii îl alintă, a beneficiat de un har și o înclinare către acordeon încă de când era copil. Cântă cu același acordeon Hohner, din copilărie. A frecventat cercurile celor mai buni muzicieni cum ar fi Romica Puceanu, pe care a acompaniat-o 5 ani, pentru a produce un excelent album de muzică originală, compoziție proprie atât versurile cât și muzica.

Melodia după care a fost denumit albumul "La Chilia-n Port" a fost folosită și în ecranizarea filmului ”Cel mai iubit dintre pământeni” în regia lui Șerban Marinescu, realizat după volumul scris de Marin Preda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel