Data publicării:

Ciuperci dăunătoare sănătăţii se ascund în aparatele electrocasnice

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
ciuperca electrocasnice
ciuperca electrocasnice

O ciupercă potenţial patogenă şi rezistentă trăieşte ascunsă în maşinile de spălat vase şi alte aparate electrocasnice de uz comun, cum ar fi maşinile de spălat rufe şi cafetierele, sunt concluziile unui studiu ştiinţific realizat de cercetători ai universităţii din Ljubljana, citat de EFE.

Invazia acestor fungi negri în locuinţe constituie un risc potenţial pentru sănătate, se arată în studiul publicat, în această săptămână, în revista “Fungal Biology” din Marea Britanie.

Cercetările conduse de microbioloaga slovenă Nina Gunde-Cimerman s-au concentrat asupra maşinilor de spălat vase, deoarece oferă un mediu umed şi cald în care ciupercile Exophiala dermatitidis şi E. phaemuriformis au demonstrat o toleranţă neaşteptată la căldură, concentraţii ridicate de sare, detergenţi agresivi şi apă atât cu caracter acid, cât şi alcalin.

Conform studiului, au fost găsite ciuperci diverse în garnitura de cauciuc a uşii la 62 la sută dintre maşinile de spălat vase cercetate în 101 gospodării de pe şase continente. În 56 la sută din cazuri au fost identificate Exophiala dermatitidis şi E. phaemuriformis, două ciuperci negre extrem de tolerante la diverse fungicide, ce pot provoca infecţii în special persoanelor imunodeficitare sau slăbite, ca bătrânii şi copiii.

“Până în prezent nu ştiam că (aceste ciuperci) trăiesc în maşinile de spălat vase şi se pare că au evoluat şi pot forma noi genotipuri în aparatele electrocasnice”, a atras atenţia cercetătoarea slovenă. Fungii, care la o primă vedere par a fi un mucegai negru, proliferează în combinaţie cu diverşi detergenţi, pe benzi de cauciuc şi pe cutii cu detergent, a mai spus Nina Gunde-Cimerman.

Cu toate că încă se fac cercetări pentru a se stabili exact ce boli provoacă, se ştie deja că pot intoxica oamenii atunci când sunt ingerate - odată cu resturile de pe farfuriile şi tacâmurile spălate -, inhalate - extrem de periculoase pentru cei care suferă de fibroză chistică. o boală pulmonară gravă - şi când intră în contact cu o rană, de exemplu la o tăietură într-un ciob al unui pahar spart în maşina de spălat vase.

“Până în prezent, cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirile este de a supraîncălzi, din timp în timp, maşina de spălat vase, iar atunci când suntem bolnavi să spălăm vasele manual”, a subliniat Gunde-Cimerman.

Soluţia o reprezintă folosirea maşinii de spălat la temperaturi ridicate, precum şi schimbarea garniturii de cauciuc, dar le revine şi fabricanţilor obligaţia de a interveni, probabil printr-un program suplimentar care să permită dezinfectarea aparatelor la temperaturi mai înalte, a adăugat ea.

Fungi toxici au mai fost identificaţi şi în maşinile de spălat rufe, cafetiere, frigidere şi în sălile de baie.

Prezenţa generalizată a acestor ciuperci în aparatele electrocasnice de uz comun sugerează că organismele respective trec printr-un proces evolutiv extraordinar cu un potenţial risc pentru sănătatea umană, conchide studiul.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel