Data actualizării:
Data publicării:

Ciucă: Particip la inagurarea interconectorului de gaze Bulgaria - Grecia. Avem asigurată conectarea şi coerenţa aprovizionării cu gaze

Autor: D.C. | Categorie: Politica
WhatsApp

Nicolae Ciucă a anunţat că va participa, la Sofia, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia.

Alegeri prezidentiale 2024

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va participa, la Sofia, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia, menţionând că, prin acest sistem, România va avea asigurate 'conectarea' şi 'coerenţa' aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.

„Urmează ca sâmbătă să particip la activitatea de inaugurare a interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, activitate care se va desfăşura la Sofia. Vor fi prezenţi oficiali ai Bulgariei, ai Greciei, preşedintele Comisiei Europene”, a spus, joi, premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit prim-ministrului, interconectorul Bulgaria - Grecia va da relevanţă sistemului propriu de gaze, BRUA, la care a lucrat Transgaz. „În felul acesta, ne asigurăm că interconectorul va reuşi să dea relevanţă sistemului propriu de gaze la care compania noastră Transgaz a lucrat şi a reuşit să îl pună în valoare. Este vorba de sistemul BRUA. Practic, avem asigurată conectarea şi garanţia că poate fi asigurată coerenţa aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord”, a spus premierul Nicolae Ciucă. 

Citește și...

Cîmpeanu: Programul ”Masa caldă”, de trei ori mai mare. Angajamente PNRR în Educație și alte anunțuri importante

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că 419 persoane au promovat concursul pentru a deveni directori de unităţi de învăţământ, în cea de-a treia sesiune a examenului care s-a finalizat cu proba interviului. Ministrul a făcut numeroase anunțuri importante.

„1. Astăzi, 29 septembrie 2022, a fost finalizat, publicat pe site-ul Ministerului Educației și se află pe circuitul de avizare interministerială proiectul Ordonanței de Urgență de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din încă 100 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Astfel, numărul școlilor finanțate prin Programul „Masa caldă” crește la 450, fiind de 3 ori mai mare decât în anii anteriori. Aceasta este o modalitate cât se poate de concretă prin care Guvernul înțelege sa susțină accesul la educație al unui număr de 180.000 de copii care au nevoie de acest sprijin. Reamintesc ca proiectul noii Legi a învățământului preuniversitar cuprinde extinderea acestui număr la 1.000.000 de elevi, începând de anul viitor. 

2. Astăzi, 29 septembrie 2022, a fost finalizat, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei și se află pe circuitul de avizare interministerială proiectul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011- transportul elevilor școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Prin acest proiect, un număr estimat de 200.000 de elevi vor beneficia de alocații de transport de până la 4 ori mai mari în raport cu plafoanele actuale. Se creează și baza legală prin care acest prag poate fi depășit prin contribuția consiliilor județene.

3. Astăzi, 29 septembrie 2022, a fost finalizat, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei și se află pe circuitul de avizare interministerială proiectul Hotărârii de Guvern privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Naţională pentru absolvenții clasei a VIII-a (sesiunea 2022) și la examenul național de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2022). Un număr de 476 de elevi de nota 10 vor beneficia de aceste premii (239 de absolvenți de liceu și 237 de absolvenți de gimnaziu).

4. Astăzi, 29 septembrie 2022 (în termenul asumat de 30 septembrie 2022) au fost semnate și ultimele patru ordine de ministru care reprezintă angajamente PNRR în domeniul educatiei - jalonul 470, Componenta 15 - și care sunt esențiale pentru susținerea și dezvoltarea învățământului dual (ordine de aprobare a Metodologiei de organizare și funcționare a învatamantului dual, Metodologiei de elaborare și actualizare calificari profesionale școlarizate in invatamantul preuniversitar și Metodologiilor de acces, de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4, respectiv de nivel 5, conform cadrului national al calificărilor). Prin îndeplinirea jalonului 470 Ministerul Educatiei va putea lansa apelul de proiecte pentru campusurile de învățământ dual în valoare de 338 mil euro.

5. Astăzi, 29 septembrie 2022, s-a finalizat proba de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat - cea de-a treia sesiune. Pentru cele 1.738 de funcții vacante de directori/directori adjuncți, publicate pentru această sesiune de concurs, au fost depuse 1.153 de dosare valide. La proba scrisă, desfășurată în data de 8 septembrie 2022, s-au prezentat 921 de candidați și au promovat 480 (52,1%). Candidații promovați la proba scrisă au exprimat un număr de 603 opțiuni pentru funcțiile vacante, fiind programați pentru probele de interviu, desfășurate în perioada 22-29 septembrie 2022. În urma desfășurării acestor probe, 419 candidați au fost declarați promovați (dintre aceștia, 10 candidați au promovat proba pentru două funcții/unități, iar un candidat a promovat proba pentru trei funcții/unități, urmând a-și exprima opțiunea pentru una din funcții/unități în data de 3 octombrie 2022). Rezultatele finale ale concursului vor fi afișate pe 30 septembrie 2022. Odată cu finalizarea acestei sesiuni a concursului, se estimează că vor fi ocupate prin concurs peste 85% din totalul funcțiilor de conducere normate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar.

6. Mâine, 30 septembrie 2022, sunt așteptate raportările inspectoratelor școlare județene cu privire la estimarea necesarului de completare a bugetelor școlilor și grădinițelor, astfel încât sa nu fie periclitată în niciun fel funcționara școlilor și grădinițelor în sezonul rece. 

7. Mâine, 30 septembrie 2022, sunt așteptate raportările inspectoratelor școlare județene pentru necesarul de dotări prin PNRR, după cum urmează: 

- Dotări mobilier - în valoare de 300 milioane euro (minimum 75.000 de săli de clasă);
- Dotări laboratoare - în valoare de 300 milioane euro (minimum 10.000 de laboratoare);
- Dotări IT - în valoare de 478,5 milioane euro: sunt incluse table interactive în fiecare sală de clasă din școlile românești, laboratoare de informatică în fiecare școală și 1.100 SmartLab în licee;
- Dotări ateliere de practică în licee și scoli profesionale în valoare de 90,9 milioane de euro;
- Dotări IT în licee și scoli profesionale în valoare de 16.36 milioane de euro”, a transmis ministrul Sorin Cîmpeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel