Data publicării:

Ciucă, la conferința IEFA din Paris: Miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Ciucă: De la 1 ianuarie 2023 încetează compensarea prețului la carburant
Ciucă: De la 1 ianuarie 2023 încetează compensarea prețului la carburant

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, joi, în cadrul vizitei sale la Paris, la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor (IEFA), "Tackling Growing Disruption".

"Acest moment are o deosebită importanţă în plan personal. După-amiază, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la organizaţie. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO. Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială. Această rezilienţă ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat şi cărora încă trebuie să le facă faţă", a afirmat Nicolae Ciucă. 

El a menţionat pandemia de COVID, care a avut repercusiuni în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare şi producţie, urmată de criza energetică şi impactul războiului din Ucraina.

Referitor la criza din Ucraina, Nicolae Ciucă a făcut apel la susţinere din partea mediului de afaceri şi a societăţii civile. "România oferă o platformă solidă de sprijin pentru refugiaţii ucraineni, un centru de asistenţă umanitară pentru Ucraina, cea mai eficientă poartă de acces pentru tranzitul cerealelor ucrainene către restul lumii, un refugiu sigur (safe haven) pentru afacerile ucrainene care pot şi doresc să se mute temporar. Cu toate acestea, niciun guvern nu va putea acorda un sprijin consistent şi pe termen lung fără a avea de partea sa mediul de afaceri şi societatea civilă. Vă invit pe toţi să vă implicaţi în continuare cu sprijin financiar, proiecte, iniţiative care să permită Ucrainei să câştige războiul", a mai declarat Ciucă.

 

Miza principală este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul din Rusia   



Lecţia învăţată în ultimele luni, a subliniat premierul, este că dialogul, cooperarea şi solidaritatea sunt esenţiale nu numai pentru apărarea valorilor şi a modului nostru de viaţă, ci şi pentru consolidarea rezilienţei noastre.

În context, pe componenta de energie, premierul a arătat că miza principală, în acest moment, este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul din Rusia.  "Din februarie, Uniunea Europeană a fost nevoită să-şi accelereze căutarea de rute şi surse alternative de energie. Este foarte clar acum că parteneriatul transatlantic nu are doar o componentă de securitate şi apărare, ci şi o dimensiune energetică foarte puternică. Statele Unite contribuie la furnizarea de GNL pentru a înlocui o treime din contractele existente cu Rusia până la începutul conflictului. O mobilizare fără precedent stimulează construirea unei noi infrastructuri energetice pentru a conecta Europa de Nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Din România până în Centrul Europei, din Polonia până în Grecia, sunt operaţionale noi terminale şi interconexiuni GNL. Acesta este cel mai potrivit răspuns pentru cetăţenii noştri care doresc ca liderii să acţioneze şi să răspundă nevoilor lor cu determinare şi ingeniozitate", a evidenţiat Ciucă, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel