Ciucă, întrevedere cu omologul din Georgia la Palatul Victoria. Tema discuțiilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ciucă, întrevedere cu omologul din Georgia la Palatul Victoria. Tema discuțiilor
Ciucă, întrevedere cu omologul din Georgia la Palatul Victoria. Tema discuțiilor
Premierul Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, aflat în vizită în România, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei și României cu privire la Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

În cadrul dialogului, cei doi înalți oficiali au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-georgian și despre posibilitățile de a dezvolta relațiile economice bilaterale, în context european. 


Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat necesitatea dezvoltării coridoarelor de transport și energetice între Caucaz și Uniunea Europeană, valorificând oportunitatea ancorării Georgiei la proiecte susținute de Uniunea europeană, precum cablul energetic submarin Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria, cablul submarin de date care va uni Georgia de România și coridorul de transport Est-Vest Marea Neagră-Marea Caspică. Prim-ministrul român a menționat importanța finalizării în zece luni a studiului de fezabilitate pentru terminalele LNG din porturile georgiene și românești.


La rândul său, premierul georgian a mulțumit părții române pentru sprijinul oferit aspirațiilor de integrare europeană și euro-atlantică. Irakli Garibashvili a prezentat situația politică, economică și de securitate a Georgiei, împărtășind viziunea prim-ministrului român privind evoluția războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Cei doi prim-miniștri au făcut o evaluare a vulnerabilităților regionale create de atacurile ruse la adresa infrastructurii energetice ucrainene. 


Ambele părți și-au arătat sprijinul pentru menținerea stabilității Guvernului pro-european în Republica Moldova.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a evocat eforturile României de sprijinire a Republicii Moldovei și Ucrainei. 


Premierul georgian l-a invitat pe omologul român să efectueze o vizită la Tbilisi, ocazie cu care să fie lansat Planul de Acțiune a Parteneriatului Strategic dintre cele două state și dialogul strategic dintre cele două ministere ale Afacerilor Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel