Ciucă îl trage de urechi pe Budăi: Este despre responsabilitate. Discutăm despre ce facem, nu despre ce vorbim
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Nicolae Ciucă, premierul României, i-a transmis un mesaj lui Marius Budăi, ministrul Muncii.

Nicolae Ciucă, premierul României, a făcut declarații de presă, după declarațiile lui Marius Budăi, ministrul Muncii, privitoare la majorarea pensiilor și salariilor:

„Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaște foarte bine ce scrie în fișa postului Guvernului,  red că și în fișa postului ministrului Muncii, iar când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea consiliului național tripartit, plus discuțiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliției și la nivelul Guvernului.

Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii așteaptă de la noi, să știe că Guvernul este în măsură să ia decizii și măsuri reale și nu vorbe. Discutăm de ce facem, nu de ce vorbim“, a spus premierul Ciucă.

Vor fi majorate pensiile și salariile? Ciucă: Nu s-a discutat în coaliție, nu pot să răspund cu DA sau NU

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în timpul unei conferințe de presă a Partidului Național Liberal, că nu are un răspuns asupra posibilității creșterii pensiilor și salariilor.

Întrebat dacă poate să răspundă scurt, cu da sau nu, la întrebarea legată de creșterea pensiilor și salariilor de la 1 ianuarie 2023, în conformitate cu măsurile sociale prezentate de PSD, de pe malul mării, Nicolae Ciucă a declarat că:

„Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023, nu pot să răspund cu da sau nu.” 

PSD vrea să pună pe masa coaliției noi măriri de pensii și salarii. Planul ar fi fost făcut pe la spatele liberalilor

PSD vrea ca salariul minim să fie mărit de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, 200 de lei din leafa minimă fiind neimpozitabili. Un al doilea punct este legat de creșterea pensiilor, tot de la 1 ianuarie 2023.

„Noi insistăm pe minimum 10% la pensii. Noi vrem salariul de la 2.550 de lei la 3000 de lei”, a precizat Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD, într-o conferință de presă.

La Ministerul Muncii au fost făcute mai multe analize, pe diferite procente pentru creșterea pensiilor. „S-au făcut calcule cu majorări de 8%, 10%, 12% și 15%”, precizează surse din conducerea PSD, pentru Adevărul. PSD înclină spre varianta de 10% sau 12%, dar așteaptă să vadă și părerea liberalilor.

„Eu am spus la început că am venit pe fiecare sector în parte cu propuneri care ne aparțin. Marius Budăi va prezenta și detalia sectorul social într-o conferință separată. E o componentă extrem de importantă pentru noi. Sunt politici la care ținem și noi insistăm”, a transmis Sorin Grindeanu.

Cu toate acestea, Nicolae Ciucă nu a fost încântat de modul în care au procedat colegii din coaliție: 

„Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile", a afirmat Ciucă într-o conferinţă de presă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel