Ciucă, despre situația canalului Bâstroe: Există date și informații că s-a dragat mai mult decât era agreat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre situația canalului Bâstroe și a afirmat că există informații potrivit cărora ucrainenii ar fi dragat mai mult decât era agreat cu partea română.

"Am comunicat încă de la începutul săptămânii pe acest subiect şi din momentul în care am avut primele informaţii, respectiv săptămâna trecută, am  solicitat ministerelor de linie - şi aici fac precizarea că este vorba de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, să furnizeze toate datele şi informaţiile legate de acest subiect, pentru că este un subiect sensibil şi trebuie rezolvat.

Acum, rezolvarea este una care trebuie să aibă la bază întreg cadrul legal, naţional şi internaţional, şi chestiunile acestea au fost demarate atât pe cale diplomatică, prin MAI, contacte directe între domnul ministru Aurescu şi ministrul Afacerilor Externe din Ucraina. S-au întâlnit sâmbăta trecută, în cadrul conferinţei de la Munchen. După aceea, a fost schimbul de note verbale între Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti. De cealaltă parte, sunt elementele de legătură între Ministerul Transporturilor din România şi Ministerul Transporturilor din Ucraina, similar şi la nivelul Ministerului Mediului - chiar am discutat cu fiecare dintre cei doi miniştri.

"Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat"

Am autorizat ca, în perioada imediat următoare, să aibă loc întâlniri bilaterale pentru a putea să avem deschis şi onest, pe masă, toate datele şi informaţiile şi de-o parte şi de cealaltă şi să identificăm soluţiile în plan bilateral. Totodată, a fost semnalată şi Comisia Europeană, astfel încă împreună să putem să identificăm şi ceea ce s-a întâmplat şi măsurile care trebuie luate.

Există date şi informaţii că s-a dragat mai mult decât era agreat şi anume 3,5 m adâncime. De asemenea, anul trecut, ţinând cont de nevoia de export a grânelor din Ucraina, s-a cerut un acord pentru a putea să se dragheze în zona portului Ismail, ceea ce s-a şi aprobat şi, desigur, aceste nave de dragare, în obişnuinţa prezenţei lor pe canalul Bâstroe şi pe braţul Chilia, de regulă execută lucrări de întreţinere. Ori, acum, pentru a putea să clarificăm, este nevoie de datele oficiale de la fiecare dintre instituţiile despre care am vorbit. Am putut să vedem că există evidențe clare că adâncimea este mai mare de 3,5 m, ceea ce, încă o dată, trebuie clarificat", a spus premierul Nicolae Ciucă, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel