Data actualizării:
Data publicării:

Ciucă, despre reducerea cheltuielilor bugetare: Oamenii nu au de ce să se sperie

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Ciucă: În 2023 vom apărea mai puţin la televizor
Ciucă: În 2023 vom apărea mai puţin la televizor
Măsurile avute în vedere de Guvern privind 'chibzuirea cheltuielilor bugetare' şi cele referitoare la creşterea gradului de colectare a veniturilor la buget vizează încadrarea în ţinta de deficit asumată pentru anul acesta, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

'Măsurile pe care le avem în vedere, atât cu chibzuirea cheltuielilor bugetare, cât şi cu creşterea gradului de colectare vizează tocmai încadrarea în ţinta de deficit. (...)

Instituţiile internaţionale au menţinut şi ridicat, pe alocuri, ratingul de ţară pentru România, motiv pentru care nu cred că ne putem permite anul acesta să nu ne încadrăm în ţintele de deficit. Încadrarea în ţintele de deficit, politicile economice şi măsurile care au fost luate la nivelul Guvernului ne-au permis să rămânem în acest trend ascendent', a declarat Nicolae Ciucă, după un eveniment organizat la Banca Naţională a României, întrebat dacă există riscul ca anul acesta ţinta de deficit asumată de ţara noastră să fie depăşită.

Întrebat dacă măsura privind supraimpozitarea bugetarilor cu salarii mari ar urma să se aplice şi în mediul privat, premierul a reiterat că 'această măsură nu a cuprins şi mediul privat, atunci când au avut loc discuţiile'.

'Urmează să aibă loc analize la nivelul structurilor de specialitate şi când vor veni cu propunerile şi cu elementele de consecinţe şi efecte pe care le vor produce, vom lua o decizie', a explicat Ciucă.

Totodată, Nicolae Ciucă a dat asigurări că deciziile care urmează să fie luate prin ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare nu trebuie să sperie angajaţii, întrebat dacă urmează ca sporurile să fie incluse în salarii.

'Nu am luat nicio decizie. Vă rog, am subliniat şi subliniez din nou: nu trebuie să venim cu anumite informaţii care nu fac, nu au altă menire decât să sperie oamenii. Oamenii nu au de ce să se sperie. (...)

Este un trend ascendent, are o creştere economică previzionată şi pentru anul acesta. Măsurile noastre sunt unele de cumpătare, nu de a-i afecta pe oameni. Urmează să le prezinte Ministerul Finanţelor, după ce le prezintă ministrul Finanţelor, le analizăm în coaliţie. Şi după ce le analizăm în coaliţie, venim cu ele la aprobare în Guvern, cele care fac menirea aprobării în Guvern', a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a participat miercuri, la BNR, la conferinţa 'România în OCDE: Spre clubul bunelor practici economice internaţionale'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel