Data publicării:
Ciucă, despre pensii: Procentul de majorare poate să fie 15% sau altă cifră
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat vineri, la Arad, că pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023.
'Domnul preşedinte (Klaus Iohannis - n.red.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră. Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii', a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă.
Nicolae Ciucă a precizat că este nevoie de un set de măsuri atât în ceea ce priveşte pensiile, cât şi salariile.
'Vă asigur că vom lua cât se poate de responsabil toate deciziile în acest sens. Vorbim şi de pensii şi de salariu, este clar că toată această situaţie deosebit de dificilă economic ne afectează pe toţi şi este nevoie să avem un set de măsuri şi decizii guvernamentale care să poată să menţină echilibru atât în viaţa socială, cât şi în cea economică', a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
Creștere a pensiilor cu cel puțin 10%
Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a intervenit la Radio România Actualități, unde a vorbit despre procentul de creștere a pensiilor. Întrebat despre procentul de creștere a pensiilor, ministrul Muncii a răspuns că ”este ceea ce PSD a pus pe masa dialogului la coaliţie, o propunere care vine în urma unor analize pe care le-am făcut şi pe care le-am pus de asemenea pe masa de dialog a coaliţiei, propunerea noastră este de cel puţin 10%. M-am bucurat să văd că, prezenţi la un eveniment, atât premierul Nicolae Ciucă, cât şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, au spus foarte clar că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie. Noi suntem acum în construcţia bugetară, discutăm cu Ministerul de Finanţe, construim bugetul. Ne-am propus ca bugetul să fie aprobat în acest an, şi se va regăsi această majorare, de cel puţin 10 procente, în bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2023”.
Întrebat dacă e o certitudine, Marius Budăi a răspuns: ”Da, este o certitudine şi noi, PSD, nu ne schimbăm. Avem şi analize şi cifre pentru a susţine această propunere. S-a agreat în coaliţie acest lucru”.
Discuția nu mai e necesară în coaliție
Cât despre necesitatea unei noi discuții în coaliție, ministrul a răspuns că ”nu”, în sensul în care nu mai este necesară: ”Nu. Noi discutăm în coaliţie pe construcţia bugetară. Noi ne dorim în coaliţie să mai punem un procent, două, dacă reuşim, dar avem o plecare de cel puţin 10%. Suntem foarte atenţi la evoluţia economiei, la evoluţia şi din punct de vedere economic şi la evoluţia cifrelor execuţiilor bugetare şi aşa mai departe, dar certitudinea este că vom creşte pensiile de la 1 ianuarie”.
”Este ceea ce susţinem şi noi şi am susţinut în motivarea propunerii noastre. Ne alăturăm la ceea ce am făcut de la început de an, cu o majorare cu 25% a pensiei minime şi cu o majorarea cu 10% a punctului de pensie, continuând cu pachetele de măsuri implementate în acest an, nu le reiau acum, pentru că se cunosc, şi mergem în continuare cu implementarea pe lunile octombrie şi decembrie a voucherelor sociale şi cu această creştere de pensii. Noi trebuie să fim extrem de atenţi, aşa cum am susţinut tot timpul, că trebuie să sprijinim într-un mod echilibrat atât mediul de afaceri, cât şi categoriile vulnerabile, dar şi toate categoriile de cetăţeni, pentru că altfel s-ar putea să ajungem, şi nu ne dorim să ajungem acolo, la o vorbă românească care spune că "mai binele este duşmanul binelui"” a mai spus Marius Budăi, conform Rador.
Citește și - Ciucă, despre aderarea la Schengen: România a probat că este pregătită, au trecut pe la noi 2.700.000 de ucraineni
Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Arad, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi 'a probat' acest lucru prin faptul că prin ţara noastră 'au trecut în condiţii de siguranţă' peste 2.700.000 de ucraineni, dar a precizat că acesta nu este singurul argument.
'România a probat, practic, sunt peste 2.700.000 de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa României şi au trecut în condiţii de siguranţă, nu au fost semnalate probleme deosebite, motiv pentru care nu vreau să folosim acest argument ca unicul pentru care merităm să aderăm la Spaţiul Schengen. Sunt celelalte elemente de pachet pe care ţara noastră le-a îndeplinit şi continuă să le îndeplinească şi avem încă o dată disponibilitatea şi transparenţa ca onest să punem pe masă toate datele necesare astfel încât pe bază de merit să putem să aderăm la Spaţiul Schengen', a spus premierul.
Referitor la rezoluţia adoptată în Parlamentul Ţărilor de Jos pe subiectul aderării României şi Bulgariei, premierul a afirmat: 'A fost adoptată o rezoluţie care, sigur, solicită... El nu este un raport de respingere a aderării, ci este un raport care solicită clarificări legate de subiectele care au stat pe agenda relaţiei noastre cu Uniunea Europeană, aspecte legate de statul de drept, de corupţie şi de crimă organizată. În discuţia pe care am avut-o cu domnul preşedinte Iohannis şi cu premierul Rutte la Cincu am înţeles că este nevoie de anumite clarificări, ne-am exprimat disponibilitatea şi deschiderea să punem la dispoziţie toate datele necesare, inclusiv prin Ministerul de Interne, domnul ministru Bode a transmis deja o scrisoare formală către omologul din Ţările de Jos pentru a putea să vină să clarificăm toate aspectele care sunt de clarificat în acest sens. Cert este că ţara noastră şi-a îndeplinit şi va continua să îndeplinească toate obligaţiunile legate de aderarea la Spaţiul Schengen, acest demers nu se încheie odată cu verificarea, el este un demers care va trebui să continue şi desigur să luăm măsuri pentru a putea să respectăm toată această dinamică a contextului în care trăim'.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Lucian Bode, a adăugat că România continuă 'acest demers diplomatic la cel mai înalt nivel'.
'Aderarea de departe rămâne un obiectiv strategic pentru România, pentru un motiv foarte clar: îndeplinim toate condiţiile tehnice şi nu de acum, de 11 ani. Trebuie să existe un echilibru între obligaţiile asumate de România de 11 ani şi drepturile de care nu beneficiază.
În marja Consiliului JAI de la Luxemburg am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul olandez şi am stabilit ca orice alt detaliu complementar informaţiilor culese de cei 25 de experţi prezenţi în România în intervalul 9 - 12 octombrie să fie pus la dispoziţia partenerilor olandezi', a menţionat Lucian Bode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News