Ciucă: Condiţiile de la baza din Cincu, finalizate până la sfârşitul anului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Condiţiile de la baza militară din Cincu, unde se află Grupul de Luptă NATO, vor fi complete până la sfârşitul acestui an, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL. 

Nicolae Ciucă a spus că, până în prezent, o parte dintre soldaţii dislocaţi la baza Cincu au locuit în corturi, din lipsă de containere.

'Au fost chestiuni pe care le-am discutat şi împreună cu partea franceză, există un angajament astfel încât condiţiile din baza Cincu să fie finalizate până la sfârşitul anului. În felul acesta sunt convins că acestea se vor îmbunătăţi, neexistând la vremea respectivă, din ce mi-a prezentat Ministerul Apărării Naţionale, capacitatea să îi cazeze pe toţi în containere şi au stat o parte dintre ei în corturi, urmând ca, în momentul în care se finalizează dispunerea containerelor, să se mute în containere', a arătat Nicolae Ciucă.

Responsabilităţile privind camparea, hrănirea efectivelor şi asigurarea serviciilor conexe, anume alimentare cu apă, energie, gestionarea deşeurilor, în baza din Cincu, pentru Grupul de Luptă NATO, au fost asumate integral de partea franceză, a transmis MApN într-un comunicat, vineri.

MApN a amintit că Grupul Colectiv de Luptă - Collective Defence Battle Group (CDBG) este operaţionalizat pe teritoriul României de Franţa, ca naţiune-cadru, şi integrează, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.

A fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră. Forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, într-o tabără de campare construită gradual de forţele CDBG începând cu luna mai.

'În calitate de naţiune-gazdă, partea română a pus la dispoziţie toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanţii armatei franceze şi ai celorlalte contingente aliate şi va acţiona cu promptitudine şi pe viitor pentru a oferi asistenţă şi sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ naţional şi cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română şi partea franceză', a mai precizat MApN, după ce în media au apărut informaţii potrivit cărora militari de la Cincu s-ar fi plâns de condiţiile de la baza militară din România.

Presa din Franța: Soldații francezi dislocați în România suferă de frig și foame. "N-am văzut niciodată o asemenea mizerie"

Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a vizitat, joi, 3 noiembrie, trupele franceze dislocate în România în cadrul Operațiunii Eagle. Presa franceză scrie că în spatele imaginilor frumoase, soldații deplâng logistica defectuoasă și condițiile de viață nedemne.

"O vizită rapidă și precisă. Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, s-a deplasat joi dimineață, 3 noiembrie, în tabăra militară de la Cincu, în România, unde militari francezi sunt dislocați din februarie în cadrul NATO. Sosirea acestuia a fost întâmpinată cu onoruri militare, iar vizita a fost punctată de inaugurarea unor infrastructuri, dar și soldați rugați să nu se arate, cu excepția unui pumn ales: nimic nu a venit să păteze frumoasa imagine a ministrului aflat în teren", scrie mediapart.fr.

Totuși, viața de zi cu zi a celor peste 700 de soldați francezi care locuiesc în unitatea militară de la Cincu este, în realitate, mai puțin glorioasă. Hrana este insuficientă, spațiile unde locuiesc soldații sunt parțial insalubre, iar încăperile sunt "reci", mai relatează sursa citată, afirmând că mulți militari consideră condițiile de viață de acolo drept nedemne. Vezi mai mult AICI.

Vezi și - Nicolae Ciucă: Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL pentru creşterea pensiilor este de 15%

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că liberalii susţin creşterea pensiilor cu 15% dacă bugetul o va permite. 'Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluţie prin care să acoperim creşterea inflaţiei. 

Creşterea inflaţiei în momentul de faţă este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%', a spus Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel