Cîțu ne împrumută cu 1000 euro/secundă. România ia bani la dobânzi de 20 de ori mai mari decât Bulgaria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Economistul Cristian Socol atrage atenția asupra dobânzilor uriașe la care se împrumută România. 

Viteza la care se împrumută România a atins, pe durata celor șase luni și jumătate ale actualei guvernări, aproape 1.000 de euro pe secundă, scrie jurnalul.ro

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a decis marți lansarea unei emisiuni de eurobonduri, în încercarea de a împrumuta circa 3,3 miliarde de euro de pe piețele internaționale, potrivit datelor publicate pe platforma Bloomberg. Finanţarea ar urma să fie atrasă prin două tranşe, cu scadenţe în 26 februarie 2026 și 26 mai 2030, dobânda fiind fixă, plătibilă anual.

Dobânzile pentru cele două tipuri de împrumuturi, de 3% respectiv 3,6%, sunt considerate ”imense” de către Cristian Socol, profesor la ASE.

Acesta citează datele site-ului de specialitate Investing.com și arată că pe 10 ani ne împrumutăm de trei ori mai scump decât Polonia (care suportă un cost de 1,34%) și dublu față de Ungaria (1,88%). De asemenea, dobânda ce urmează să fie plătită de România este de aproape 20 de ori mai mare decât cea a Bulgariei, care achită 0,2%, arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel