Cîțu, despre acceptarea de către PSD a propunerilor sale privind reducerea contribuțiilor CAS și a TVA. ”Sunt discuții dar nu văd de ce nu”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Florin Cîțu, propuneri pentru combaterea inflației (captură video)
Florin Cîțu, propuneri pentru combaterea inflației (captură video)
Florin Cîțu este optimist cu privire la propunerile sale privind reducerea contribuțiilor angajaților și a TVA, și crede că social democrații nu au motive să le respingă. 

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, la Parlament, că nu vede de ce propunerile sale privind scăderea TVA şi a contribuţiilor nu ar fi acceptate de PSD, el arătând că sunt discuţii. Mai mult decât atât, fostul ministru de Finanțe reamintește faptul că România va avea la dispoziție 14 miliarde de euro, sub formă de granturi, ”nu este nicio scuză să nu luăm acei bani”, dar susține în acelați timp necesitatea implementării reformelor la care țara noastră s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.     

”Am discutat, eu am spus, de fiecare dată, cui vrea să asculte, că puterea de cumpărare a românilor este grav afectată în această perioadă. Nu doar a celor din sectorul bugetar. Astfel, singurul mod prin care putem să îi ajutăm pe toți românii este acela de a reduce contribuțiile, cu 5 puncte procentuale, astfel imediat ar intra mai mulți bani în buzunarele românilor și aceștia ar putea să folosească banii pentru plata facturilor, pentru a consuma în continuare, pentru a economisi. Pe mine mă interesează o măsură care să meargă pentru toți românii, nu doar pentru cei din sistemul bugetar”, a declarat Florin Cîțu, care a adăugat că nu vede de ce PSD nu ar accepta propunerile sale, propuneri făcute din calitatea sa de economist. ”Sunt discuții dar nu văd de ce nu”, a subliniat liderul liberal. 

Cîțu: ”Nu este nicio scuză să nu luăm acei bani”

Întrebat cum ar putea fi suplimentat acest efort bugetar, ce ar veni în urma unor astfel de măsuri, Cîțu a reamintit de cele 14 miliarde de euro, granturi ce vor veni prin PNRR. ”Nu este nicio scuză să nu luăm acei bani. Dacă vom face reformele în primul rând, pe partea de cheltuieli, lucrurile se vor așeza. Reforma administrației publice, reorganizarea administrativ-teritorială, reforma sistemului de pensii, sunt toate acolo. Dacă le vom face pe acestea, veți vedea că există și spațiu fiscal”, a mai spus liderul  liberal.

Nu va exista un acord cu FMI

Cîțu le-a dat asigurări românilor că atâta vreme cât PNL va fi la guvernare nu va exista un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI). ”Am demonstrat că putem să ne finanțăm în cele mai complicate condiții. Nu vom accepta un acord cu FMI, chiar dacă acesta se va face, iar acolo trebuie discutat cu BNR, Ministerul Finanțelor, însă PNL nu susține un acord cu FMI”, a mai precizat liderul PNL.

Totodată, Cîțu a explicat legătura între banii ce urmează să vină prin PNRR și cei din colectare de taxe și impozite. ”Putem face investiții cu acei bani (n.r. din PNRR) și ceilalți bani să îi folosim pentru restul. De fapt, aceasta este ideea. Avem bani pentru investiții prin PNRR și cu restul să ne permitem să îi ajutăm pe români”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel