Se pregătește excluderea lui Orban din PNL? VEZI AICI DECIZIA BPN. N-are semnătura liderului partidului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Florin Cîțu a dat avertismente pentru colegii de partid. 

UPDATE 3: VEZI AICI DECIZIA BPN. Nu are semnătura lui Ludovic Orban: https://media.dcnews.ro/other/202109/decizia-bpn-nr--14-din-08-septembrie-2021_42279000.pdf

Conducerea PNL, reunită în Birou Politic Național, a decis, miercuri, ca niciun parlamentar PNL să nu participe la plenul convocat de președinții Camerei Deputaților și Senatului pentru a de discuta despre calendarul moțiunii de cenzură.

PNL a decis că parlamentarii liberali care vor face demersuri pentru dărâmarea propriului guvern și a premierului Florin Cîțu vor fi sancționați.

De asemenea, în BPN s-a decis ca niciun parlamentar PNL să nu participe la plenul reunit convocat de președinții celor două camere ale Parlamentului.

„Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern și a premierului desemnat de PNL, domnul Florin Cîțu. În caz contrar, se vor aplica sancțiunile statutare. Partidul Național Liberal nu va face guvern cu PSD. Se mandatează parlamentarii PNL să nu participe la plenul reunit convocat de președinții celor două camere ale Parlamentului, la ședințele Birourilor Permanente Reunite unde se va discuta calendarul motiunii USR+ Aur, depusă nelegal, până la verificarea legalității semnăturilor”, se arată în decizia BPN a PNL.

O altă decizie norma de reprezentare în Consiliul Național al PNL. În acest sens, normal de reprezentare în Consiliul Național al PNL din data de 18 septembrie este de 800 de persoane.

UPDATE 2: Florin Cîțu și Florin Roman au făcut noi declarații despre Ludovic Orban.

"Art. 3, se mandatează parlamentarii PNL să nu participe la plenul reunit convocat de președinții celor două camere ale Parlamentului la ședințele birourilor permanente reunite, unde se va discuta calendarul moțiunii USR + AUR, depuse nelegal, până la verificarea legalității semnăturilor. Vreau să vedem mai întâi dacă Ludovic Orban a încălcat statutul prin convocare, dacă este o convocare nelegală și este împotriva statutului și împotriva PNL și apoi vor fi sancțiuni. (...)

Eu vă anunț că Guvernul va sesiza CCR pentru conflict juridic între Parlamentul României și Guvern. Există dubii!", a spus Florin Cîțu. 

Florin Roman a intervenit în discuția despre Ludovic Orban și a spus că: "ceea ce invocă domnul Orban este o decizie a CCR care se bate cap în cap cu alte două decizii despre care domnul Orban nu a mai pomenit. Noi funcționăm în baza statutului și al regulamentului în cazul Birourilor Permanente reunite și a Plenului reunit. Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât Biroul Permanent nu a avut cvorum, nu avem o moțiune, nu avem un calendar și nu avem practic nimic.

Ceea ce face domnul Orban forțează pe baza unei interpretări a două pasaje a unei decizii CCR, o procedură care din punctul meu de vedere, și o spun direct, un singur scop, acela de a dărâma Guvernul în cheia jocurilor interne din interiorul PNL".

"Cine face demersuri împotriva propriului Guvern, dintre parlamentarii PNL, bineînțeles că se va supune consecințelor din statut!"

După ce Alina Gorghiu a publicat un mesaj acid pentru colegii din partid, cei care fac demersuri împotriva Guvernului și al partidului PNL, premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri dimineața, că a transmis demisiile miniștrilor USR PLUS la Cotroceni și propunerile de interimat și a spus că a convocat o ședință a conducerii PNL pentru a decide ca toți parlamentarii liberali să susțină Guvernul și nici un parlamentar să nu facă vreun demers împotriva propriului partid, aluzie la președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care vrea să promoveze moțiunea de cenzură semnată de USR PLUS și AUR.

"Cine face demersuri împotriva propriului Guvern, dintre parlamentarii PNL, bineînțeles că se va supune consecințelor din statut!", a spus Florin Cîțu. 

Întrebat dacă asta înseamnă că Ludovic Orban va fi revocat, premierul a întrerupt-o pe jurnalistă și a spus: "haideți să treacă această decizie și vedem apoi dacă cineva va face demersuri, ceea ce mi se pare bizar, să faci demersuri împotriva propriului partid".

Ulterior, întrebat ce riscă parlamentarii care vor face demersuri împotriva Guvernului, premierul a mai spus că: "va fi foarte clar. Statutul PNL este foarte clar, veți vedea apoi".

Cîţu, categoric: PNL nu face guvernare cu PSD!

"Astăzi avem un BPN unde vom avea câteva rezoluţii. În primul rând o decizie ca toţi parlamentarii PNL să susţină, prin toate demersurile, Guvernul PNL, ca niciun parlamentar al PNL să nu facă vreun demers în Parlamentul României împotriva propriului guvern, indiferent de funcţia pe care o au, fără scuze, constituţionalitate şi aşa mai departe. Curtea Constituţională spune ce e constituţional şi ce nu e, nu noi.

În al treilea rând, o decizie clară: PNL nu face guvern cu PSD. Să fie foarte clar pentru toată lumea!", a declarat, miercuri dimineaţa, premierul Florin Cîţu. 

Și Alina Gorghiu și-a avertizat colegii printr-o postare pe Facebook

 

"Uneori, cei care doresc răul PNL nu sunt doar în exteriorul partidului, ci și în interior. Și fac cot la cot eforturi comune cu alianța AUR+USR PLUS, ca să pice guvernul condus de PNL.

Cred însă că aceasta monumentală eroare va avea consecințe politice.

Între timp, noi, toți ceilalți din partid, apărăm PNL și acest guvern. Nu oricum, ci cu Florin Cîțu prim-ministru și respectând ceea ce am promis electoratului nostru: o guvernare eficientă și fără PSD, adversarul nostru tradițional.

Iar 25 septembrie va fi momentul adevărului. Și pentru cei care apără guvernul, dar mai ales pentru cei care vor să scoată PNL de la guvernare.

Eu văd o guvernare de dreapta, cu oameni mai puțin emoționali, dar de dreapta. PNL-USR-UDMR va fi formula. Sunt convinsă de asta.", a scris Alina Gorghiu pe pagina de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel