Cîțu bagă bățul prin gard după împrumuturile lui Câciu: PSD să plece de la guvernare. ”Doar falimentul ne mai scapă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîțu lansează afirmații apocaliptice cu privire la viitorul financiar al României, în contextul împrumuturilor la care se angajează ministrul de Finanțe social-democrat. 

”Activitatea PSD la guvernare duce la umilirea României pe piețele internaționale. Dobânda plătită ieri de MF-PSD pentru cele 3,75 miliarde dolari este cea mai mare dobândă plătită vreodată de statul român pentru dolari (PNL se împrumuta la dobânda negativă în 2020 și 2021, alte vremuri). Și ca să fie insulta și mai mare, cu o zi mai devreme Ungaria s-a împrumutat la dobânzi mai mici cu un punct procentual. Nu știu dacă a mai fost vreodată așa umilită România pe piețele internaționale. Doar plecarea PSD de la guvernare ne mai salvează. MF-PSD ne îngroapă în datorii la dobânzi astronomice și doar falimentul ne mai scăpă. Nu există atâtea venituri din taxe pentru a acoperi incompetența PSD la MF. P.S. Ar trebui să va întrebați de ce se grăbește MF-PSD să împrumute 20 de miliarde lei în prima săptămână din an (13% din toată suma pe care trebuie să o împrumute în 2023, cea mai mare suma împrumutată într-o singură zi din istorie la cele mai mari dobânzi). Vă spun eu. Pentru că dobânzile și prețurile vor continua să crească și în 2023. Vezi ce face MF-PSD nu ce spune” a scris Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe și premier liberal, pe Facebook. 

EXCLUSIV  Coaliția, săpată din interior? Hideg, ARGUMENT, scenariu: Va fi vorba de demisia prim-ministrului

Cât ne-am împrumutat și astăzi

Ministerul Finanţelor a atras, astăzi, 120 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţiile de joi, când a împrumutat 3,347 miliarde de lei, la dobânzi de 8,11% pe an şi, respectiv, 7,30% pe an, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, scrie Agerpres. 

Valoarea nominală a celor două emisiuni suplimentare a fost de 60 de milioane de lei fiecare, iar băncile au transmis oferte în valoare totală de 460 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel