Cipru: Ministrul de finanţe admite că "s-au făcut greşeli" la începutul programului de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor
Ministrul de finanţe al Ciprului a recunoscut marţi că "s-au făcut unele greşeli" în cadrul programului de oferire a cetăţeniei în schimbul investiţiilor, după ce luna trecută o serie de dezvăluiri privind beneficiarii acestui program au declanşat un scandal în insula mediteraneană, relatează Reuters.
"Trebuie să recunoaştem că în primii ani s-au făcut greşeli - izolate, dar nu nesemnificative", a declarat ministrul Harris Georgiades în cadrul unei conferinţe de afaceri la Nicosia.
El a adăugat că la începutul acestui ani "au intrat în vigoare măsuri corective substanţiale legate de acest program".
Ciprul a lansat în 2013 un plan prin care persoanele care investesc un minimum de 2 milioane de euro în insulă pot obţine paşaportul ţării şi dreptul de a călători fără vize în Uniunea Europeană. Autorităţile cipriote afirmă că programul a fost revizuit de mai multe ori şi că acum criteriile sunt mai stricte.
O anchetă a agenţiei Reuters publicată în octombrie a dezvăluit că mai mulţi membri de familie şi apropiaţi ai premierului cambodgian Hun Sen au cumpărat cetăţenia altor state, opt membri ai anturajului său primind paşapoarte cipriote.
În urma acestor dezvăluiri, autorităţile din Cipru au lansat o anchetă.
Media locale au relatat ulterior şi despre alţi beneficiari ai programului, de care au beneficiat între 2013 şi 2018 peste 3200 de investitori şi membri ai familiilor acestora. Cotidianul Politis a publicat o imagine cu ceea ce a susţinut că este paşaportul cipriot obţinut de omul de afaceri malaezian Low Taek Jho, acuzat de sustragerea a miliarde de dolari din fondurile statului, dar care respinge aceste acuzaţii şi despre care nu se ştie unde se află în momentul de faţă.
Pentru miercuri este prevăzută o şedinţă a cabinetului la care urmează să se discute despre acest scandal, potrivit media cipriote.
La rândul lor, partidele din opoziţia cipriotă au cerut clarificări, principala formaţiune a opoziţiei, AKEL, ridicând problema cum au putut obţine paşapoarte indivizi "care probabil nici nu ştiau să localizeze Ciprul pe hartă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News