Studiu: Ciorile și corbii se revoltă în fața nedreptății
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
images
images

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Viena dovedește că nu numai oamenii, primatele şi câinii reacţionează negativ atunci când alţii sunt recompensați mai bine pentru aceeași sarcină primită, ci și non-mamiferele. 

Studiul biologilor a constat în analiza comportamentului a 4 corbi şi 6 ciori negre (corvus corone) care au fost învăţaţi să dea jetoane la schimb pentru mâncare.

Ulterior, pentru o serie de experimente, păsările au fost aşezate pe perechi ale aceleiaşi specii, scrie descoperă.ro. Atunci când păsările observau că partenerii lor primeau mâncare pe gratis, fără a da în schimb jetoane, păsările aveau tendinţa de a fi din ce în ce mai puţin dispuse să îşi cedeze propriile jetoane în schimbul hranei. Mai mult, uneori, păsările care nu primeau destulă atenţie îşi cedau jetoanele şi refuzau să mai primească hrană.

Dacă ar fi să se meargă pe un raționament puțin forțat, comportamentul ciorilor și al corbilor în astfel de cazuri ar fi dovada că ele sunt capabile să organizeze și o rebeliune atunci când nu sunt tratate cu corectitudine.

Alte studii au sugerat că sentimentul de egalitate evoluează chiar şi la indiviz neînrudiţi sau chiar între păsări care menţin o interacţiune de scurtă durată.

Cunoscând animalele care observă nedreptatea, oamenii de ştiinţă vor încerca să identifice modul în care a apărut nevoia de corectitudine şi egalitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel