Data actualizării:
Data publicării:

Ciorbă rădăuțeană, rețeta tradițională. Varianta care se prepară foarte ușor

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Este perioada ciorbelor calde și savuroase de care să se bucure toată familia. Astăzi, îți recomandăm rețeta de ciorbă rădăuțeană. Iată cum se prepară.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

 1 şi 1/2 pui
 3 morcovi
 3 cepe
 1 ţelină medie
 sare

Pentru dres

 3 gălbenuşuri
 250 g smântână

Pentru servit

 smântână
 ardei iute

Cum se prepară

Începem pregătirea ciorbei rădăuțene. Carnea porţionată de pui se pune la fiert în apă rece cu sare şi, din momentul în care începe să fiarbă, se ia spuma ori de câte ori apare. Între timp, se curăţă şi se taie legumele mai mărunt şi apoi, după ce dispare spumă, se adaugă în oală cu bucățelele de pui, potrvit retete.unica.ro.

Totul se lasă la fiert până ce carnea şi legumele sunt pătrunse. Apoi, carnea se scoate şi se lasă puțin la răcit, legumele se pot folosi pentru orice alt preparat culinar, iar zeama se strecoară. Zeamă strecurată se pune din nou în oală şi se drege cu smântâna amestecată cu gălbenuşuri.

 Acum, carnea de pui se taie mărunt, în fâșii subțiri şi se adaugă în oală. Se mai lasă totul la fiert încă un clocot. Mâncarea este gata. O porție de ciorbă rădăuțeană se servește caldă, cu un surplus de smântână și cu un ardei iute.

BONUS: Ciorbă de castraveți murați

Ingrediente

5-6 castraveţi muraţi
1 ceapă mică
2 morcovi potriviţi
3 linguri de ulei
1,5l supă preparată din cuburi
100 g paste mărunte (cus-cus)
200 g iaurt
1 foaie de dafin
1 felie gogoşar murat
cca 50 gr. măsline feliate
o linguriţă de mărar uscat
sare
piper

Cum se prepară

Curăţăm şi spălăm ceapa şi morcovii. Se taie ceapa mărunt, morcovii se taie rondele şi se călesc cca 5 minute în ulei la foc mic. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe şi se adaugă în oală peste legumele sotate, potrivit bucataras.ro. Lăsăm să se călească încă 10 minute, adăugăm supa, foaia de dafin, mărarul uscat şi lăsăm să fiarbă încă 10-15 min. Adăugăm gogoşarul murat tăiat fâşii sau cubuleţe, măslinele feliate, sare şi piper după gust şi pastele cus-cus. Iaurtul se diluează cu câteva linguri de ciorbă fierbinte apoi se toarnă în oală peste ciorbă.

Ciorbă cu cârnați afumați

Ingrediente

250 g costiţă afumată de porc de casă
250 g cârnaţi afumaţi de casă
1 ceapă mare tocată
2 morcovi potrivit, tăiaţi mărunt
1 rădăcină de pătrunjel şi câteva frunze
1 bucată de ţelină şi câteva frunze
2 frunze de leuştean
1 ardei roşu tăiat bucăţele
1 ardei galben tăiat bucăţele
1 ardei iute tocat mărunt
2 linguri de orez
3 cartofi curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe
150 g fasole verde (păstăi ruptă buatele)
150 g mazăre verde boabe
150 g varză dulce tocată
sare
piper
boia de ardei
1 gălbenuş şi smântână

Cum se prepară

Într-o oală mai mare pui o lingură de untură la încins, adaugi costiţa afumată tăiată bucăţele, cârnaţii de casă tăiaţi bucăţele sau după cum doreşti şi îi laşi să se călească puţin în untura încinsă, potrivit restaurantedelux.ro. Apoi adaugi ceapa tocată, morcovul tăiat, ardeii tăiaţi, căleşti totul puţin, apoi adaugi apă fierbinte şi pui şi celelalte legume în oală, orezul, sare, piper, boia şi laşi la fiert până ciorba este gata. Poţi servi ciorba ca atare sau poţi adăuga smântână amestecată cu gălbenuşul de ou. Pui verdeaţa tocată mărunt şi serveşti ciorba cu ardei iute şi pâine de casă proaspătă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel