Cioloș dă vina pe Guvernul Ponta pentru ”gaura” din buget
Dacian Cioloș dă vina pe Guvernul Victor Ponta în ceea ce privește lipsa a 10 miliarde de lei din buget.
Dacian Cioloș a afirmat, la RFI, că dacă cei care au inițiat comisia pentru anchetă parlamentară voiau să știe cum stau lucrurile cu cele 10 miliarde de lei, puteau să întrebe la Ministerul de Finanțe, unde sunt toate datele. Fostul premier tehnocrat spune că ”Sunt chestiuni legate de tehnică bugetară, nu e nici o noutate ce s-a întâmplat anul acesta în buget şi tocmai de asta eu sper că dacă chiar se vrea o analiză, ea să se facă pe ultimii zece ani, să vedem cum au stat lucrurile pe ultimii zece ani între venituri prognozate la buget şi venituri realizate, între venituri şi cheltuieli, pe anumite tipuri de venituri şi cheltuieli, pentru ca lucrurile să fie clare”.
[citeste si]
Fostul premier tehnocrat a adăugat că ”nu numai că nu s-a lăsat o gaură în buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, în condiţiile în care la sfârşitul anului, aşa cum se întâmplă în general cu bugetele, s-au făcut mai multe plăţi, inclusiv am plătit toate restanţele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lăsat pe bugetul anului acesta, aşa cum se mai întâmplă uneori, de la un an la altul, tocmai pentru a facilita crearea bugetului pentru anul acesta”.
Guvernul Ponta, responsabil de ”gaura” din buget
Dacian Cioloș a mai spus că estimarea veniturilor a fost lăsată din vremea Guvernului Ponta: ”Nu, a fost o estimare care de altfel, între paranteze fie spus, e o estimare care a fost preluată de la proiectul de buget lăsat sau analizele, calculele făcute de Ministerul de Finanţe încă pe vremea Guvernului Ponta, pentru că aici nu primul-ministru decide cât estimăm noi bugetul, asta rezultă din nişte calcule, nişte analize, nişte prognoze, pe care le fac instituţii care au responsabilitatea asta în cadrul Ministerului de Finanţe sau în subordinea Ministerului de Finanţe. Au fost nişte estimări mai mari pentru fonduri europene, însă nu aveam cum să plătim mai mult pe fonduri europene decât am plătit, atâta timp cât n-au fost proiecte pregătite. Deci ca noi să fi plătit proiecte europene din buget şi apoi să recuperăm banii de la Comisia Europeană, deci să facem cheltuiala, pe de o parte, plătind facturile pe fonduri europene şi apoi să recuperăm banii de pe cheltuiala respectivă de la CE şi să-i punem pe partea de venituri, pentru a compensa cheltuiala făcută, deci aici, vedeţi, sunt lucruri legate, veniturile cu cheltuielile, dar asta ar fi presupus ca noi să avem deja proiecte pregătite în 2014, 2015, ca ele să poată fi implementate în 2016 şi să putem face aceste plăţi. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am plătit anul trecut din fonduri europene peste şapte miliarde de euro, dar nu atât cât au fost estimaţi”.
El a precizat că la toate întrebările comisiei poate răspunde ministrul de Finanțe: ”Nu sunt lucruri care au fost decise pe picior de primul-ministru, ci ele vin din anumite instituţii şi cred că instituţiile respective trebuie să dea clarificările respective.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News