Ciolacu vrea mai puține taxe pentru muncă: Pentru aceeași sumă, România plătește 236 de euro, iar Germania doar 94
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto dcnews.ro
foto dcnews.ro
Liderul PSD vrea taxe mai puține pe salariu. 

”Nu se poate, în momente de criză, bogații să fie și mai bogați, iar săracii și mai săraci. Aici nu vorbim de mărit taxe și impozite. Cred că este momentul ca impozitarea muncii în România, de la aproximativ 47%, să înceapă să scadă. La 3.000 de lei, asta reprezintă în jur de 600 de euro, un german plătește un impozit pe muncă în jur de 94 de euro. În România, la 3.000 de lei, un român plătește 236 de euro. Asta e diferența de impozitare a muncii într-un stat consolidat economic și România” a spus Marcel Ciolacu, conform Digi24. 

Nu de aceeași părere este și Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: ”Noi nu suntem în situația, în România, de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal-bugetare. Chiar dacă beneficiem de resurse considerabile de la UE, cu un cadru financiar multianual ce include PNRR, ușor te duci la 6%, 5-6% din PIB anual. Aici trebuie să fim foarte chibzuiți. Și așa, în 2024 avem de rezolvat o ecuație pe care unii o califică drept imposibilă, în sensul rezolvării ei. De ce? Pentru că trebuie să continuăm consolidarea bugetară, adică să ducem deficitul bugetului public către ținta programată de 4,4%, și noi, la Consiliul Fiscal am spus că va fi foarte dificil de realizat, de atins această țintă”. 

Exemplu: 

În cazul unui salariu brut de 5000 de lei, în mâinile angajatului mai ajung aproape 3.000 de lei (2925 de lei). Peste 2.000 de lei merg către stat. Vorbind în moneda europeană, din 1020 de euro, un român rămâne cu doar 596 de euro. La această sumă, 1250 de lei pleacă spre asigurările sociale - CAS. La sănătate ajung 500 de lei, în timp ce impozitul pe venit este de 325 de lei. În plus, din salariu 113 lei merg către Contribuția Asiguratorie pentru Muncă (CAM), fiind singuri bani care pleacă de la angajator, restul fiind reținuți din dreptul angajatului. În cele din urmă, 2188 de lei ajung la stat, dintr-un salariu brut de 5000 de lei. Din munca unui român, statul încasează 42,79%. Astfel, pentru un salariu care nu depășește 3000 de lei, angajatorul scoate din buzunar 5113 lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel