Data actualizării:
Data publicării:

Ciolacu: Rămâne întrebarea ”de ce a mers România pe listă la pachet cu Bulgaria”

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp
Marcel Ciolacu / Foto: Crișan Andreescu
Marcel Ciolacu / Foto: Crișan Andreescu
Marcel Ciolacu, președinte PSD, a spus că şansa României de a adera la Schengen a fost redusă din cauza faptului că ţara noastră a intrat pe listă la pachet cu Bulgaria când a venit votul în Consiliul JAI.

„Chiar dacă Austria ar fi votat cu noi, totuşi ar fi existat votul Olandei şi atunci ar fi trebuit făcută ruperea de către Bulgaria. Trebuie o discuţie şi un demers cu fiecare stat în parte, respectiv dacă va fi o abordare separată a României de Bulgaria. Era normal ca Bulgaria să nu voteze splitarea din moment ce Olanda a anunţat că nu votează cu ei. E ceva ce nu a funcţionat. Cred că au fost nişte scăpări şi de la Reprezentanţa Comisiei Europene. A fost o abordare din punctul meu de vedere greşită. Rămâne întrebarea - de ce a mers în continuare România pe listă la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca la Consiliul JAI să fie o splitare între România şi Bulgaria ca să avem o şansă mai mare”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, după după reuniunea Comitetului Politic Naţional al PSD.

De asemenea, a spus că subiectul aderării Româniai la Schengen nu este pe ordinea de zi a Consiliului European din 15 decembrie.

Citește și...

Românii, supărați pe Austria după refuzul în Schengen. Teodor Meleşcanu susține că nu boicotul e calea potrivită

Teodor Meleşcanu a fost întrebat ce părere are despre apelul unor politicieni de a sancționa firme din Austria, după refuzul primit de țara noastră pentru aderarea la Spațiul Schengen.

„Austria este cel de-al doilea întreprinzător în România, deci noi avem o relație cu Austria extrem de importantă, importantă pentru Austria, s-ar putea să rămână și la noi câteva firimituri. (...) În aceste companii nu sunt doar austrieci, e vorba de un număr foarte mare de oameni care lucrează în bănci, în industrie, în petrol. Sunt oameni plătiți și au astfel o modalitate de a-și asigura familiile, deci nu aceasta (n.r. boicotul) este calea”, a spus Teodor Meleşcanu, luni, în cadrul emisiunii „Outlook” de la DCNews și DCNewsTV.

„Calea trebuie să fie de presiune și capacitate diplomatică. Nu ar trebui să fim lăsați fără ca sistemul diplomatic românesc să nu se miște mult mai clar și mai bine”, a subliniat Teodor Meleşcanu.

„Exportul este mult mai mare din România în Austria. Cu probleme mai mari la vămi sunt firmele austriece. Eu mă întreb cum oamenii care sunt șefii, directorii unor asemenea instituții, fabrici nu fac, totuși, nimic?”, a precizat Teodor Meleșcanu.

„Eu nu am toate elementele, dar nu cred că a existat în Europa centrală și de est ceea ce a oferit România pentru Uniunea Europeană. Când punem lucrurile în balanță, nu cred că sunt corecte”, a conchis Teodor Meleşcanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel