Data actualizării:
Data publicării:

Ciolacu: Performanţa sistemului de învăţământ este elementul obligatoriu pentru ca România să continue să crească

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Performanţa sistemului de învăţământ este elementul obligatoriu pentru ca România să continue să crească şi să se dezvolte, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

El a participat, marţi, alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, la festivitatea de premiere a elevilor laureaţi la olimpiadele internaţionale pe discipline şcolare desfăşurate în anul 2023, a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor de învăţământ în care elevii studiază sau au studiat, organizată de Ministerul Educaţiei la Teatrul Naţional 'I.L. Caragiale'.

'Mă bucur sincer că, dincolo de lipsurile şi problemele sistemului de învăţământ românesc, iată, avem astăzi ocazia de a celebra realizările extraordinare ale tinerilor români talentaţi. Fiecare dintre voi reprezintă vârful excelenţei în educaţie, dovada faptului că dacă există seriozitate şi determinare atunci se poate face performanţă', a transmis Ciolacu. El i-a felicitat pe elevii olimpici şi pe profesorii lor pentru performanţele realizate în condiţiile unui sistem de învăţământ cu 'plusuri şi minusuri'.

'Pe vremea mea, învăţământul era cu totul altfel. Erau multe lipsuri, aveam mult mai puţine posibilităţi. Într-adevăr, nu aveam nici teste PISA şi nici sistemul nu era 'reformat' în fiecare an. Astăzi situaţia este diferită. Şi, cu plusurile şi minusurile de astăzi, nu pot să nu vă admir şi să vă felicit pentru şansa pe care singuri v-aţi creat-o, aceea de a porni viaţa de adult cu un important capital de încredere.

Totodată, vă rog să-mi permiteţi să le mulţumesc şi părinţilor voştri şi, în special, profesorilor voştri, care au fost capabili să vă insufle dorinţa şi plăcerea de a învăţa şi de a performa! Sper ca aceşti dascăli minunaţi să fie un exemplu pentru toţi profesorii care activează în sistemul nostru de educaţie şi, prin dedicaţia lor, să poată schimba situaţia nu tocmai performantă în care se găseşte astăzi învăţământul românesc. Este extraordinar ceea ce aţi făcut voi astăzi, când încă ne batem contra analfabetismului funcţional, contra abandonului şcolar şi pentru o mai mare incluziune socială. Nu este un drum simplu şi nici uşor, însă cred că performanţa sistemului de învăţământ este elementul obligatoriu pentru ca România să continue să crească şi să se dezvolte', a afirmat prim-ministrul.

El a subliniat că este conştient de faptul că o Românie cu adevărat educată nu se poate realiza nici într-un an şi nici în patru şi este nevoie de resurse.

'Timp de 30 de ani, fiecare ministru a vrut să-şi impună propria viziune şi să schimbe sistemul din temelii. Modificările făcute, de multe ori chiar în fiecare an, fără o analiză serioasă şi fără a avea răbdarea de a vedea care sunt efectele ultimei schimbări făcute, au avut doar efectul contrar de diminuare a calităţii învăţământului naţional. Acum, ne trebuie timp, ambiţie şi multă perseverenţă pentru a putea schimba lucrurile în bine. Ne trebuie însă şi mai multe resurse. Mă refer la resursele financiare, pe care ne străduim să le asigurăm, în mod sustenabil, corelându-le cu creşterea productivităţii muncii, cu mărirea capacităţilor proprii de producţie şi a valorii adăugate pe care putem să o producem. Pe scurt, corelându-le cu dezvoltarea României', a declarat Ciolacu.

Premierul a evidenţiat că în 2024 va exista 'cea mai mare alocare bugetară din istorie' pentru Educaţie - 61% în plus faţă de bugetul din acest an, însă, pe lângă resursele financiare, este necesară o cu totul altă abordare în ceea ce priveşte resursele umane.

'Aşadar, pe lângă baza materială, este nevoie de mai multă atenţie în ceea ce priveşte evaluarea şi stimularea performanţei cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanţă în sistemul de învăţământ! Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă', a subliniat Marcel Ciolacu. El a adăugat că principala sa prioritate o reprezintă creşterea economică a ţării, care este strâns legată de existenţa unei forţe de muncă pregătite.

'Trebuie să creăm un mediu în care fiecare tânăr să aibă oportunitatea să exceleze şi să contribuie la dezvoltarea societăţii noastre. Cu fiecare elev care atinge excelenţa în domeniul ales, ne construim un viitor mai bun, mai prosper', a mai transmis prim-ministrul. Ciolacu le-a urat elevilor olimpici şi mentorilor acestora succes în continuare.

'Succesele voastre reprezintă victorii ale României! Prin munca voastră, aţi demonstrat lumii întregi că tinerii români pot concura cu brio la cel mai înalt nivel internaţional! Felicitări şi mult succes în continuare!', a afirmat premierul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel