Ciolacu, după ridicarea MCV: Presupun că nu mai există nicio barieră pentru aderarea României la Schengen
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi seara, la Slatina, că ridicarea MCV înseamnă eliminarea unei ultime bariere pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

'Mi se pare că numai noi şi bulgarii mai aveam acest Mecanism, MCV. În acest moment presupun că nu mai există nicio barieră pentru aderarea României la Schengen şi ultima barieră, cu toate că nu era o impunere pentru aderarea la spaţiul Schengen retragerea MCV-ului din România, dar în acest moment România şi sper mai ales după 8 decembrie, când vom intra în spaţiul Schengen, România este cu toate drepturile în interiorul Uniunii Europene. O să vină şi OECD-ul. Când faci coaliţii atât de mari, reuneşti două doctrine total diferite, e normal ca românii să se aştepte şi la lucruri de o asemenea anvengură, cum a fost cu aderarea la Uniunea Europeană, cum a fost cu aderarea la NATO, acum cu aderarea în spaţiul Schengen şi depăşirea unei poveşti interminabile, din punctul meu de vedere, cea cu MCV', a spus Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că 's-a închis un capitol negru pe care l-a plătit PSD, cu 90% nevinovat, dar gestionat greşit'. Totodată, Marcel Ciolacu, a susţinut că actuala coaliţie de guvernare trebuie să funcţioneze până în 2024.

'Mai avem multe de făcut în perioada următoare. Cred cu tărie că această coaliţie trebuie să funcţioneze până în anul 2024. Pentru că am văzut ce a însemnat USR-ul, oamenii noi, n-aş vrea să intru în mari detalii, 90% din ceea ce ni s-a întâmplat, pentru că e o mare diferenţă între adevăr şi percepţie, adevărul era unul, percepţia era că suntem nişte infractori cu toţii, s-a datorat acestei invenţii USR (...).

S-a închis în România odată pentru totdeauna un capitol aşa-zis 'discutabil' în jurul justiţiei. Astăzi, din punctul meu de vedere s-a închis un capitol negru pe care l-a plătit PSD cu 90% nevinovat, dar gestionat greşit şi poate nu de persoanele care erau îndreptăţite să facă acest lucru. Mă bucur că împreună cu această echipă din faţa dumneavoastră am închis acest lucru, nu pentru PSD, pentru România', a subliniat Ciolacu la Conferinţa Judeţeană de alegeri a PSD Olt.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept. 

VEZI ȘI - Chirieac, după ridicarea MCV pentru România: Cel mai mare „partid” a hotărât să intre în adormire

Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe comentarii după ce Comisia Europeană a recomandat ridicarea MCV în ceea ce privește România.

"Nu din cauza MCV-ului au făcut politică unii cu cătușele în mână în România. DNA-ul este și astăzi, când vorbim, probabil, cel mai puternic „partid” politic din România doar că acesta, de ceva vreme, a hotărât să intre în adormire, să nu mai facă politică militantă, precum s-a întâmplat de curând. Totuși, eu zic să ne bucurăm, ca români, de faptul că s-a ridicat și această barieră din calea noastră către membrii, cu adevărat cu drepturi depline, ai Uniunii Europene, lucru care se va întâmpla și când vom intra în zona euro.", a spus Bogdan Chirieac.

"Cred că este meritul, 90 la sută, ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. El a făcut Legile justiției. Apoi, sunt toți ceilalți enumerați de președintele Iohannis. Aici, este adevărat, că și personalitatea președintelui Iohannis, așa cum este el mai puțin vorbăreț, a avut un rol.", a declarat Bogdan Chirieac.

"Nu cred că ridicarea MCV-ului ne duce automat în Schengen. Mai este de lucru, însă nu poate lucra foarte tare președintele Iohannis pentru că Minister de Externe nu avem la nivel înalt, din nefericire. Avem oameni care lucrează în Minister și fac o treabă foarte bună. De exemplu, la Bruxelles face doamna Andreea Păstârnac o treabă foarte bună și mulți alții. Nu vreau să îi numesc ca să nu dezavantajez pe nimeni. Doresc să spun următorul lucru. Acum, fără MCV, poate facem ceva ca justiția să fie funcțională.", a spus Chirieac. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel