Data publicării:
Ciolacu, anunț: Este convenit să avem certificatul COVID până la finalul anului
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că s-a convenit adoptarea proiectului privind certificatul COVID până la finalul anului.
"Este convenit să avem certificatul COVID până la finalul anului", a afirmat Ciolacu, la Parlament, întrebat pe această temă, adăugând că există timpul necesar, potrivit Agerpres.
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, a afirmat că liberalii susţin orice proiect de lege privind introducerea obligativităţii certificatului COVID la locul de muncă care să crească rata vaccinării şi doresc ca acesta să fie dezbătut şi votat în Parlament, subliniind că, în prezent, coaliţia are o majoritate de 70% în Legislativ.
Întrebat în legătură cu asumarea răspunderii de către Guvern pe un proiect privind certificatul COVID, Cîţu a spus că este "decizia premierului", dar a precizat acest lucru se face când există o minoritate sau o majoritate fragilă în Parlament.
"Cea cu asumarea răspunderii este decizia premierului şi aici nu pot să comentez, dar acest lucru se face atunci când eşti în minoritate în Parlament sau ai o majoritate fragilă şi atunci, bineînţeles, îţi asumi în Parlamentul României. Cum făcea Guvernul Boc, care şi-a asumat foarte multe proiecte de lege în Parlamentul României, cum ne-am asumat, Guvernul Orban, un buget în Parlamentul României, când aveam 20%. Aşa şi eu aş fi putut să-mi asum proiectul de lege pe care l-am trimis în Parlamentul României, să fac asumarea răspunderii şi veneam cu el şi era gata şi nu mai discutam astăzi", a mai spus Cîţu.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara marţi seara că proiectul de act normativ privind certificatul verde COVID "trebuie să treacă" de Parlament, pentru că altfel "avem cu toţii o problemă".
Ce presupune certificatul STOP COVID care ar urma să fie adoptat de Parlament
Certificatul STOP COVID, necesar la locul de muncă, va fi eliberat pentru cei vaccinați cu schema completă, pentru cei care fac dovada trecerii prin boală, în cazul unui rezultat negativ PCR, dar și în cazul unui test antigen rapid, cu rezultat negativ. Atât în sectorul public, cât și-n sectorul privat, angajatorii ar urma să solicite certificatul STOP COVID fiecărui angajat, la intrarea la locul de muncă. Certificatul STOP COVID se va solicita în urma unei analize a situației epidemiologice, analiză realizată de INSP în fiecare zi de luni, dacă se va constata că numărul de cazuri confirmate la nivel național a crescut constant, în ultimele trei săptămâni anterioare analizei.
După ce s-a constatat că-n ultimele trei săptămâni a crescut constant numărul de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, în 72 de ore de la momentul deciziei, intră în vigoare aplicarea certificatului STOP COVID. Obligația solicitării acestui certificat încetează a doua zi, după ce s-a constatat că nu se mai înregistrează o creștere săptămânală, dar și că incidența cumulată în ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie. Angajații nevaccinați sau netrecuți prin boală ar urma să primească 15 vouchere a câte 50 de lei, pentru testare, gratuit, de la stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News