Ciocan, despre cazul bărbatului din Pitești mort în urma intervenției brutale a Poliției
Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, a transmis un mesaj, în exclusivitate pentru DC News, despre cazul de la Pitești în care un bărbat a murit în urma intervenției polițiștilor.
'Ținând cont de cele exprimate până acum în spațiul public despre cazul deosebit de grav și nefericit petrecut la Pitești, în care a murit o persoană, astăzi board-ul Federației Sindicatelor Democratice ale Polițiștilor din România (FSDPR) s-a reunit sub coordonarea președintelui Ionel Babuș.
Am ajuns la următoarele concluzii pe care sunt împuternicit să le aduc la cunoștința opiniei publice:
În România există un principiu consacrat prin Constituție, valabil pentru toți cetățenii țării: prezumția de nevinovăție. Acest principiu trebuie respectat și garantat, precum scrie în Constituția țării. Astfel, orice acțiune voluntară sau involuntară nu trebuie să aducă atingere principiului de nevinovăție.
Luând act de intervenția unui medic legist în conferința de presă organizată la Pitești, pe marginea cazului amintit, FSDPR constată că o astfel de abordare nu a mai fost întâlnită până acum în România. Prin urmare, nu am mai auzit ca un medic legist, în timpul unui proces penal sau în această fază a cercetării penale care este secretă, să apară în public și să se pronunțe cu privire la rezultatele expertizei din dosarul respectiv. Medicul legist nu este purtător de cuvânt.
Mai mult, în acea conferință de presă, nu procurorul de caz care coordonează ancheta și care are toate drepturile de a se pronunța, în mod legal, pe competențele sale, a făcut declarații. FSDPRR consideră că prin aceste declarații ale medicului legist a fost indus în spațiul public sentimentul aprioric al celor implicați.
Pe acest fond al respectării legilor și a Constituției țării, Federația precizează următorul aspect:
Trebuie apărată valoarea individuală de drept și valoarea generală de drept. Dacă se induce o opinie, atunci este afectată obiectivitatea, justețea procesului judiciar și a hotărârii instanței. Acest lucru este nepermis. În atare condiții, Federația a analizat astăzi posibilitatea introducerii unei plângeri penale față de medicul legist pentru clarificarea și evaluarea efectelor declarației domniei sale în acest caz.' a declarat Christian Ciocan.
'Suntem primii care regretă nefericitul eveniment în care a decedat o persoană. Suntem primii care spun că polițiștii trebuie să respecte legea. Cerem ca toate elementele referitoare la cazul Pitești, despre respectarea sau nerespectarea procedurilor de intervenție ale polițiștilor și la tot ceea ce a condus la acel eveniment, să fie analizate în cadrul cercetării penale pentru ca magistratul procuror să poată formula propuneri în conformitate cu legea, iar magistratul judecător să aibă toate elementele pentru o decizie corectă. Așadar, cerem ca toate aceste proceduri și prevederi ale actelor normative să fie analizate și coroborate cu acea intervenție pentru a se stabili dacă au fost încălcate sau nu reguli și dacă pe acest fond a survenit moartea persoanei respective.' a menționat Ciocan.
'Cerem ca toate probele existente (persoane, probe video, declarații și orice alte mijloace materiale) să fie instrumentate în cadrul dosarului penal. Mai mult, atragem atenția că pe fondul unor declarații, polițiștii din Pitești și nu numai aceștia sunt speriați, timorați pentru că se gândesc la consecințele care pot decurge din intervențiile din cadrul procedurilor în astfel de situații. Nu este în competența nimănui ca să acționeze în locul polițiștilor, care nu fac decât să aplice legile. Polițiștii nu sunt cei care emit legi, nu sunt Legislativul. Ei sunt cei care aplică legea, în scopul declarat al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Or ca instituție fundamentală a statului, Poliția are nevoie să știe că toate legile și în cazul cercetării polițiștilor sunt respectate și nu se produc niciun fel de încălcări, derogări de la legi sau acte, fapte, evenimente care induc o anumită opinie.' a spus Ciocan.
'Cerem cu fermitate ca toți cei vinovați să răspundă. Cerem ca toți ce nevinovați să fie apărați de lege. Cerem cu fermitate ca, în România, legile și Constituția să fie respectate. Doar în acest mod societatea va avea garanția că Poliția, structură a statului și a nimănui altcuiva, este în slujba și nu împotriva cetățeanului. Atunci populația va avea garanția că dacă s-a greșit nu se va mai greși de acum înainte! România are nevoie de Poliție! Poliția trebuie să fie conștientă că atunci când aplică legea nu are nimeni de suferit, iar atunci când încalcă legea cei vinovați vor răspunde negreșit!' a declarat Ciocan.
'În concluzie, solicităm toate aceste lucruri pentru ce s-a indus aprioric în spațiul public că polițiștii sunt vinovați în cazul Pitești. Noi nu spunem că sunt vinovați sau nevinovați, noi ca polițiști înțelegem mai bine ce s-a întâmplat, dar din respect pentru lege, pentru victimă și pentru cei care fac cercetări, noi nu facem niciun fel de afirmații. În schimb, alții au făcut declarații care pot cântări greu în opinia unui magistrat care se va pronunța cu privire la sentință. Or acest lucru este o vulnerabilitate chiar și pentru statul român.' a concluzionat Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News