Ciocan cere sancțiuni dure pentru administratorii de drumuri publice: O groapă poate produce un carnagiu!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), a transmis un mesaj privitor la accidentele de circulație.

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), a transmis un mesaj față de obligațiile României de a reduce accidentele de circulație și a venit cu recomandări atât pentru polițiști, cât și pentru cetățeni:

„Este vorba de o problemă foarte importantă, o prioritate zero a Uniunii Europene, pe lângă altele, și anume accidentele de circulație. Urmare a faptului că România nu și-a îndeplinit target-ul de reducere a accidentelor de circulație până în 2020, de 50%, Uniunea Europeană nu poate îndeplini acest obiectiv. Astfel, am analizat ceea ce se întâmplă, dincolo de vinovăția care rezultă din evenimentele rutiere, treceri neregulamentare, viteză care se depășește și alte cauze care conduc la producerea de evenimente soldate cu victime omenești. Una dintre cele mai importante o constituie starea drumurilor, de care se pare că nimeni nu mai vrea să țină cont, deși este prevăzută în Ordonanța 195 privind circulația pe drumurile publice.

Atragem atenția că în fiecare accident de circulație lucrurile încep prin a fi descris locul evenimentului. Prin procesul verbal se realizează, practic, o descriere a locului producerii accidentului, a drumului respectiv. Se are în vedere dacă este aliniament de drum drept, în curbă, dacă e cu declivități, cu îmbrăcăminte asfaltică, sau nu, dacă are sau nu glisiere metalice. Totul concurează la evenimentul rutier respectiv. Polițiștii de la Poliția Rutieră sunt obligați să descrie și în fișa de producere a accidentului, dincolo de procesul verbal de cercetare la fața locului, condițiile în care s-a produs acesta, tocmai pentru ca noi să avem niște elemente pentru studiu și să propunem soluții concrete“, a spus Christian Ciocan.

Ce solicită F.S.D.P.R.?

„Federația solicită tuturor polițiștilor de la Poliția Rutieră și celor care sunt, prin dispoziție, nominalizați să efectueze activități de poliție rutieră să sancționeze în mod imperativ toți administratorii drumurilor care nu respectă chiar și cea mai mică condiție pentru derularea unei circulații în siguranță. Dacă e o groapă în carosabil și din groapa respectivă ești împins într-un alt automobil, se produce un carnagiu. Atunci o să spună: Nu ai adaptat viteza la condițiile de trafic și drum. Păi stai puțin, în primul rând este vorba de drumul public pe care s-a desfășurat evenimentul.

Sunt foarte multe evenimente care sunt prezentate și în mass-media, dar nimeni nu vorbește despre starea drumurilor publice. Acestea trebuie să fie perfecte, oamenii plătesc impozite, lega este foarte clară. Nu se admit jumătăți de măsură. Nu putem admite sintagme de genul: Las-o, bă’, că merge așa!

Federația solicită și tuturor cetățenilor, indiferent de calitatea rutieră a acestora, pietoni, bicicliști, trotinetiști, motocicliști, conducători auto, să nu mai accepte jumătăți de măsură. Drumurile trebuie să respecte condiții de siguranță de 100%.  Cerem tuturor sprijin pentru polițiști și să remarce și să sesizeze orice neconformitate față de ceea ce administratorul drumului public și-a asumat. Nu se mai pot accepta jumătăți de măsură, lucrări nesemnalizate, lucrări apărute peste noapte, etc. Siguranța este pe primul loc și orice om trebuie să sesizeze orice inadvertență cu ceea ce prevede legea“, a conchis, pentru DC News, comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al F.S.D.P.R.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel