CIO decide luni dacă Jocurile Olimpice de iarnă 2026 se vor disputa la Milano sau la Stockholm
Autor: Sebastian Florea | Publicat pe: 21 iun 2019 / 17:54
WhatsApp
Italia, cu Milano/Cortina d'Ampezzo, şi Suedia, cu Stockholm/Are, sunt cele două candidaturi rămase în cursă pentru găzduirea JO de iarnă 2026, după mai multe abandonuri pe parcurs, decizia finală urmând să se ia luni cu prilejul a 134-a sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic de la Lausanne.

Olimpiada de iarnă va reveni în Europa după ediţiile din 2018 (PyeongChang/Coreea de Sud) şi 2022 (Beijing/China) găzduite în Asia. Ultima ediţie europeană a fost cea din 2014, de la Soci.

Din lipsa susţinerii populare şi a costurilor, au renunţat rând pe rând Calgary (Canada), Graz (Austria), Sapporo (Japonia) şi Sion (Elveţia), în timp ce CIO a blocat candidatura staţiunii turce Erzurum în octombrie 2018.

Comitetul Executiv al CIO a validat formal, joi, candidaturile Milano/Cortina d'Apezzo şi Stockholm/Are, cu patru zile înainte de votul prevăzut luni, de la ora 19:00 (ora României).

Bugetele celor două candidaturi nu depăşesc 1,3 miliarde euro, cu 20% mai mici decât al oraşelor gazdă pentru JO 2018 respectiv JO 2022. Candidatura suedeză are o particularitate neobişnuită, finanţarea fiind asigurată 100% din fonduri private.

G Ad:

Deşi are o tradiţie enormă în schiul alpin şi nordic, cu numeroşi campioni olimpici, Suedia nu a găzduit niciodată Jocurile Olimpice de iarnă, ci doar o ediţie de vară în 1912.

Italia a mai găzduit de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1956 la Cortina d'Ampezzo şi în 2006 la Torino.

Românul Octavian Morariu este şeful Comisiei de Evaluare a Comitetului Internaţional Olimpic pentru JO 2026.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro