Data publicării:

Cine vor fi guvernatorii

Autor: Val Vâlcu, val.vilcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
val-valcu2
val-valcu2

Premierul Ponta a greșit sau a nimerit adevărul, când a declarat că în 2013 nu vor fi alegeri? E drept că sunt șanse mici ca electoratul să fie chemat la urne. Nici suspendarea lui Traian Băsescu nu e previzibilă, nici anticipatele nu sunt de...anticipat (nici măcar în visele eroice ale lui Vasile Blaga). Totuși, o bătălie la fel de importantă ar putea porni spre sfârșitul anului, angajând resurse și pasiuni, cu atacuri în presă, alianțe și lovituri sub centură.

Regionalizarea propusă de USL, la nivelul declarațiilor publice, presupune alegeri.  Liderii regiunilor-că se vor numi guvernatori sau președinți de regiuni- vor fi aleși de primari, consilieri locali și județeni, șefi de CJ-uri. Din câte se cunoaște în prezent, aceștia se vor reuni în ”Diete” cu  800-900 de electori, care vor da votul candidaților propuși de partide. Va fi un vot secret? Competiția va fi una deschisă? E posibil ca oamenii USL să  voteze deschis, după indicațiile de la centru. Așa că guvernatorii vor fi deciși prin negociere, după algoritm, ca posturile din ministere: patru de stânga, patru de dreapta. Cum intră UDMR în combinație, rămâne de văzut.

Dacă vor fi ”libere”, aceste alegeri  nu vor semăna cu parlamentarele, unde s-a votat politic, împotriva lui Traian Băsescu/PDL. Votul va fi dirijat de interesele unor grupări din interiorul partidelor aflate la guvernare, iar alianțele conjuncturale cu Opoziția nu pot fi excluse.

Există speculații potrivit cărora aceste regiuni nu vor deveni funcționale în 2013, ci doar se va bifa acțiunea, pentru Bruxelles. E drept că nu s-au prevăzut fonduri în buget pentru funcționarii din aparatul noilor unități administrative, dar acest lucru se poate rezolva printr-o rectificare, sau prin redirijarea banilor și a personalului de la CJ-uri.

Nu neapărat problema fondurilor e un motiv de amânare a instalării guvernatorilor, ci scandalul aferent, disputele politice și tensiunile ce pot surveni într-un an deosebit de greu pentru arcul Puterii.

Adevăratul test al solidității USL va fi alegerea șefilor de regiuni: dacă se fac în 2013, Uniunea rezistă până în 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel