Data publicării:
• Cine vine la Casa Albă după 5 noiembrie. Chirieac e sigur că Trump: Doamna Harris a apărut brusc și a ars ca o cometă
Emoțiile sunt din ce în ce mai mari, nu doar pentru români dar și pentru americani, care își vor alege președintele în 5 noiembrie. Analistul politic Bogdan Chirieac face analiza candidaților de peste ocean, după publicarea celui mai recent sondaj care îi dă avans lui Donald Trump față de Kamala Harris care a început să piardă din popularitate și credibilitate.
Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea loc pe 5 noiembrie 2024. Acestea vor fi a 60-a rundă de alegeri prezidențiale și se vor desfășura simultan cu alegeri pentru Senat, Camera Reprezentanților și alte funcții de conducere în diferite state. În prezent, principalii candidați pentru funcția de președinte sunt Kamala Harris din partea Partidului Democrat, care își propune să continue mandatul început de Joe Biden, și Donald Trump din partea Partidului Republican, care caută să fie reales pentru un al doilea mandat.
Printre contracandidații notabili pentru nominalizarea republicană se numără Nikki Haley, fost guvernator al Carolinei de Sud, și Ron DeSantis, guvernatorul Floridei. Aceștia încearcă să își construiască o platformă distinctă, deși Trump rămâne favorit în cadrul partidului, având un sprijin puternic din partea bazei sale de susținători.
Alegerile din 2024 sunt așteptate să fie extrem de competitive, iar rezultatul va avea un impact semnificativ asupra direcției politice a Statelor Unite pentru următorii ani. Inaugurarea noului președinte este programată pentru 20 ianuarie 2025.
Bogdan Chirieac este convins că Donald Trump va câștiga detașat alegerile prezidențiale. A spus-o și astăzi, în direct la România TV:
"Eu am mizat întotdeauna pe Donald Trump în ceea ce privește câștigarea alegerilor prezidențiale. Doamna Harris a apărut brusc, a ars ca o cometă și-n momentul acesta cred că rezultatul este în continuare favorabil lui Donald Trump. De altfel, să știți că și în Statele Unite sondajele, la fel ca în România, sunt instrumente electorale. De campanie electorală, din nefericire, nu instrumente electorale cu măsurători obiective.
Mi-aduc aminte că-n 2016 Hillary Clinton, contracandidatul lui Trump de atunci, era prima în toate sondajele. De-asta a și fost blocată. Când a pierdut alegerile doamna Clinton, mai bine de o oră nu a putut să scoată niciun cuvânt. Și acum, ținând seama de ce s-a întâmplat în tot acest an și de faptul că doamna Kamala Harris era intens criticată de presa americană până când a fost desemnată candidata în locul lui Joe Biden. După aceea, toate criticile extrem de dure au fost trecute sub tăcere.
Acum înțeleg că e o luptă între staff-ul de campanie, tehnic, al lui Joe Biden și al doamnei Harris. Deci domnul Biden, de fapt, nu e foarte bucuros că a fost înlăturat și nu o sprijină cu toată inima pe doamna Harris."
Cum va fi influențată România de alegerile din SUA
Bogdan Chirieac spune că România trebuie să rămână alături de americani și că tot ce se întâmplă la nivel politic peste ocean ne privește, într-o oarecare măsură, și pe noi. "România trebuie să aibă și va avea aceleași relații foarte bune și cu administrația republicană și cu cea democrată. Deci asta (n.r. animozitățile dintre taberele politice) nu ne influențează. Nu este, însă, mai puțin adevărat că atunci când au fost republicani la Casa Albă România a fost admisă în NATO, invitație în 2002 și admitere în 2004. Era George W. Bush, scutul de la Deveselu hotărât în 2007 - era tot G.W. Bush...
Deci când au fost republicanii, parcă deschiderea pentru România a fost mai mare. Au fost două vizite ale președintelui Klaus Iohannis la Donald Trump, una importantă chiar în grădina cu trandafiri a Casei Albe. Nu cred că Trump va opri războiul imediat după ce va ajunge președinte, dar ceva va face. Să fim serioși, a mai avut un mandat de patru ani, America a dus-o bine, lumea a dus-o bine, nu s-a terminat democrația...
România trebuie să se uite sus la America. America este partenerul nostru, strategic sau nu, este un partener de care trebuie să stăm agățați. Orice s-ar întâmpla, să fim lângă ei... nu umăr la umăr cu americanii, că ar fi ridicol să spunem asta" a conchis Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News