Urmărește emisiunea live
Cine va obține cele mai importante funcții în UE? Intriga și trădarea înseamnă că lupta este departe de a fi încheiată
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm
În mijlocul intrigilor și schimbărilor politice de la Bruxelles, împărțirea funcțiilor cheie ale UE rămâne nerezolvată și poate semnala un proces de negociere prelungit, scrie comentatorul și expertul de la Warsaw Enterprise Institute, Dariusz Matuszak.

Din discuțiile din saloanele și coridoarele de la Bruxelles, reiese că, în ciuda a ceea ce susține Donald Tusk, distribuția celor mai importante funcții ale UE este departe de a fi decisă. Această incertitudine este deosebit de dureroasă, deoarece liderii UE par să ignore vocile alegătorilor încă de la început, încercând să îi inducă în eroare.

În timp ce dominanța creștin-democraților și a socialiștilor în Parlamentul European este incontestabilă, liberalii din grupul Renew Europe au creat probleme, care ar putea afecta alocarea celor mai importante funcții din Uniune.

Renew Europe a suferit pierderi semnificative, pierzând 12 locuri din facțiunea Renaissance a lui Macron. O altă lovitură a venit din partea partidului ANO al fostului prim-ministru ceh Andrej Babiš, care a retras șapte deputați europeni din Renew Europe. Este încă incert unde vor ajunge acești deputați, dar este puțin probabil să susțină crearea unui superstat european.

Mai mult, cinci deputați europeni din partidul paneuropean și federalist Volt au anunțat că părăsesc Renew Europe. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că Renew Europe nu s-a distanțat de Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) din Olanda, care colaborează acum cu Partidul pentru Libertate (PVV) al euroscepticului Geert Wilders din Olanda.

Aceste detalii subliniază că nu numai alegerile democratice, ci și intrigile și alianțele determină cine va deține puterea. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni ar putea demonstra o viclenie semnificativă în aceste scheme.

În prezent, Renew Europe are doar 73 de locuri, cu 19 mai puține decât în sesiunea anterioară, devenind astfel al patrulea grup ca mărime în Parlamentul European. Această pierdere marchează o retrogradare semnificativă, deoarece anterior, cele mai mari grupuri își împărțeau tradițional cele mai importante funcții între ele. Acum, Renew Europe păstrează doar președinția Consiliului European, deținută de Charles Michel.

Totuși, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), conduși de Meloni, au acum 83 de deputați europeni. Ar fi putut avea cu 11 mai mulți dacă Meloni ar fi acceptat deputați europeni din partidul Fidesz din Ungaria, dar i-a respins, provocând agitație în cadrul ECR. Meloni a fost criticată ca un eurocrat cinic, ignorând rezultatele alegerilor și construind ghetouri politice fără a consulta pe alții.

De asemenea, Meloni a respins dialogul cu Marine Le Pen, marele câștigător al alegerilor europene din Franța, și negociază în schimb cu Ursula von der Leyen, ducând intrigile politice la un nou nivel. Meloni este acuzată că slăbește conservatorii și vinde dreapta pentru câștiguri italiene în funcțiile UE. Criticată de mult timp pentru adoptarea manierei elitiste eurocrate — minciuni, intrigă și ipocrizie — Meloni pare a fi prinsă în politica înșelăciunii.

Meloni contestă, de asemenea, numirea prim-ministrului estonian Kaja Kallas din Renew Europe pentru funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce s-a întors de la Bruxelles, s-a lăudat la o conferință că negocierile pentru funcții au fost încheiate, practic admisând că a negociat în mod înșelător. Totuși, conform acordurilor UE și voinței alegătorilor, nu Renew Europe, ci a treia forță ca mărime din Parlamentul European, ECR, ar trebui să primească una dintre cele mai importante funcții ale UE.

În ciuda narațiunilor lui Tusk, von der Leyen nu poate fi sigură de realegerea sa ca șef al comisiei UE. Ea rămâne o figură controversată, iar realegerea ei ca șef al Comisiei Europene este amenințată din cauza performanțelor sale slabe și a scandalurilor care i-au marcat mandatul. Coaliția de guvernare a PPE, socialiști, verzi și Renew Europe îi oferă nominal o majoritate semnificativă, dar votul real poate fi dureros, deoarece aprobarea ei anterioară a fost abia asigurată.

În plus, candidatura socialistului Antonio Costa pentru președinția Consiliului European este afectată de scandaluri de corupție, subliniind influența durabilă a intrigilor asupra integrității în alocarea celor mai importante funcții ale Europei.

Astfel, toate semnele indică faptul că nimic nu este stabilit la Bruxelles și, prin scheme și intrigi, toate rezultatele rămân posibile. Va fi interesant de văzut dacă Bruxelles-ul va stabili un nou record în această remaniere. În mandatul anterior al Parlamentului European, din cei peste 30 de oficiali de top și conducători ai UE, aproape o treime au fost implicați în diverse scandaluri, cel mai frecvent legate de mită, nepotism sau furt de proprietate intelectuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel