Data publicării:
• Cine și de ce tace în cazul elevului de 8 ani violat de două ori în școala de top Titulescu
Ajungem pe holurile largi și luminoase, în inima școlii, unde se schimbă opinii, au loc dezbateri, se creează prietenii și se colecționează cele mai frumoase amintiri - așa sunt descriși primii pași în școala "Nicolae Titulescu".
Directoarea școlii ”Nicolae Titulescu” din București a fost demisă sau și-a dat demisia. Nici nu mai contează. Sub ochii ei, un copil de 8 ani a fost violat nu o dată, ci de două ori. Primul caz a fost închis pe motiv de minorul agresor avea doar 11 ani și nu putea fi tras la răspundere. A fost mutat. Părinții au fost puși să aștepte pentru că oricine are dreptul la concediu. Copilul, fără apărare în școală, a fost violat din nou, de această dată de către un băiat mai mare, deocamdată neidentificat. Totul a fost confirmat medical. Dar directoarea, în loc să se uite în propria școală, vorbea pe ton tare către jurnaliști, indicându-le să citească pagina patru dintr-un document ce se întindea pe două pagini. Dacă ați citi asta, niciunul n-ați mai sta aici (parafrazat) le spunea ea. ”În cazul în care se va degenera această discuție, nu mai sunt dispusă să colaborez sub nicio formă cu dvs” le indica directoarea Iudita Popteanu jurnaliștilor, înainte de a citi un comunicat de pe o foaie. Atât s-a putut după 16 ani de directorat!
Într-o ședință cu părinții, de după primul episod de agresiune sexuală, directoarea a citit tot raportul medical al copilului de față cu toți părinții, deși datele medicale sunt confidențiale. Raportul medical nu confirma agresiunea sexuală fizic, pentru că fusese făcut la trei săptămâni de la momentul în care copilul de 8 ani fusese agresat, fapt care se pare că pentru directoarea școlii nu a contat. Mama copilului a spus că au aflat târziu ce i se întâmplase fiului său, aceștia dându-și seama că ceva nu era în regulă din comportamentul copilului. Dar ce a contat? Important era că școala se putea spăla pe mâini, indiferent cum.
Antena 3 a difuzat o imagine care arată măsura empatiei față de elevi din școala de top a Sectorului 1 cu o profesoară care spune: ”Numai lui i se întâmplă, domnule. Cum dr*cu, din atâția copii, numai lui i se întâmplă?”. Această reacție venea după al doilea caz de agresiune. ”Mă enervează chestia asta pentru că nu se mai termină” mai spunea profesoara.
Reacțiile din școală sunt revoltătoare, lipsa de implicare, de empatie, de orice, până la contractul pus în fața părinților în care scria că nu vor denigra școala, la faptul că nu a fost sesizat Inspectoratul, ș.a.m.d, totul arătând mocirla în care se zbate școala de top la care părinți se înghesuie să-și dea copiii.
Dar cine tace mâlc și stă ascuns în acest caz? Primarul Sectorului 1. Dacă era vreun PSD-ist,
Poate vă întrebați de ce să vorbească, ce implicare are. Ei bine, veți vedea în rândurile ce urmează. Însă până acolo, să ne uităm unde se află școala, pe hartă.
La 250 de metri de Primăria Sectorului 1, la 4 minute de mers pe jos! Şcoala Gimnazială "Nicolae Titulescu", în istorie școală de băieți, este o școală de top a Bucureștiului, o școală de prestigiu, părinții făcându-și chiar și mutare pentru a-și da copiii aici.
Iată cum este descrisă școala pe site-ul propriu: ”Ajungem pe holurile largi și luminoase, în inima școlii, unde se schimbă opinii, au loc dezbateri, se creează prietenii și se colecționează cele mai frumoase amintiri. Într-un colț, amenajat special pentru pasionații de lectură, pe niște fotolii confortabile, lângă o mica bibliotecă, un grup de copii se bucură de timpul dintre ore, răsfoind cărțile puse la dispoziție de școală, schimbând impresii și făcându-și recomandări. La câțiva metri distanță, înșirați în dreptul ferestrelor, pot fi zăriți pasionații de sport care îi privesc pe cei care înoată în bazinul din incinta școlii. După ore, mulți dintre ei vor fi acolo, școala dându-le prilejul să se dezvolte atât intelectual, cât și fizic (...) Clopoțelul sună, pe holuri se așterne liniștea, dar în clase, alături de domnii și doamnele profesoare, încep să se scriu cele mai frumoase destine, pentru că școala e mai mult decât clădirea în sine, e speranță, emoție, încredere, reușită, evoluție, dezvoltare, e despre ei, despre copiii ce se întorc peste ani aici cu mândria, nostalgia, bucuria și recunoștința că au fost elevi ai Școlii Gimnaziale "Nicolae Titulescu".”
Frumos scris, dar practica bate orice text luminos. Ce colecționează copilul de 8 ani de aici, ce destin frumos? Ce încredere, ce emoție, cu ce nostalgie se întoarce el în școală?
Nu pare să conteze, dacă ne luăm după ce a spus profesoara mai sus citată.
Însă ce nu mai are școala? Asta nu veți găsi pe site.
”În timpul mandatului meu, la Școala 3 "Nicolae Titulescu" erau șase posturi de pază. În 2021, Madamarmand a decis că doar un post de pază este suficient. Suficient pentru ce?” a ridicat problema fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache.
Nu mai are paznici deci, din pixul edilului!
Dar actualul primar, Clotilde Armand, e prea ocupată pentru a fi preocupată de tragedia unui copil de opt ani, a cărui soartă ar fi putut să i-o influențeze printr-o decizie, printr-o semnătură. Are treabă edilul. Face tot ce știe mai bine, se războiește cu PSD și cu PNL: ”Astăzi la ora 10.00 avem ședință de Consiliul Local și vă anunț că deja am depus plângere penală pe numele consilierilor locali PSD PNL pentru că au sistat intenționat continuitatea serviciilor publice – lucru interzis prin lege” este ultimul ei anunț.
Și uite așa, poate că totul se va înăbuși la școala Titulescu prin plecarea directoarei. Dar tragedia rămâne, firul responsabilității se întinde mult, dar nu ajunge nicăieri, copilul va fi marcat pe viață, agresorii minori de astăzi vor fi cei periculoși de mâine, și ei la rândul lor probabil victimele altcuiva. Și ne aflăm, astfel, într-un labirint al durerii, în care „viața revine la normal” pentru toți cei sufocați pentru că nu mai pot trăi cu asta, de parcă ar fi drama lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News