Cine sunt cei care primesc ajutor de la stat de la 1 ianuarie 2023. Lista completă a măsurilor pregătite de Guvern
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Iată de câte scheme de ajutor de la stat vor beneficia românii în noul an.

Pensiile cresc cu 12,5% de la 1 ianuarie, iar salariile bugetarilor cu 10%. Salariul minim crește la 3.000 de lei brut (4.000 de lei în construcții) și românii cu venituri modeste încasează vouchere de alimente de 250 de lei la fiecare două luni, dar și vouchere pentru plata facturilor de 700 de lei, care se plătesc de două ori pe an.

Ajutoare de încălzire și tichete sociale de la autorități, pe perioada iernii

Pensionarii și persoanele care au venituri mai mici primesc în 2023 ajutoare pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Ca să reușească să facă față scumpirilor recente la energie, pensionarii și persoanele cu dizabilități cu venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor beneficia, în 2023, de un ajutor financiar de 1.400 de lei, pentru plata facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie, potrivit unei ordonanțe oficializate joi. Ajutorul se va putea folosi pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc etc.

“Acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”, se precizează în OUG 166/2022.

Suma acordată ca sprijin pentru plata facturilor va fi de 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Banii pentru compensarea facturilor la energie se vor primi sub forma unui certificat de beneficiar emis și tipărit pe suport hârtie, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române. Sprijinul acordat de stat va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Categoriile de persoane și familii care pot beneficia de ajutor de la stat

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel