Data publicării:

Cine sunt beneficiarii celei mai mari daune RCA din România

Autor: ana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
rca
rca

În urma unei decizii a Tribunalului Satu-Mare a decis ca mama, tatăl şi fratele unui bărbat decedat în urma unui accident rutier produs în 2011 vor primi daune morale în valoare totală de 1,7 milioane de euro, arată o soluţie comunicată revistei Capital de către instanţa sătmăreană.

Decizia nu este definitivă şi a fost deja atacată de către firma de asigurări, fiind însă este cea mai importantă daună încă valabilă în România în condiţiile în care precedentul record (2 milioane de euro) a fost modificat de instanţele superioare (la doar 900.000 de euro), scrie capital.ro.

Ambele cazuri vizează liderul pieţei locale de asigurări, Astra.

Istoria unui accident tragic

Accidentul vizat s-a produs pe data de 2 septembrie 2011, la urcarea pe Podul Decebal din Municipiul Satu-Mare. Un autoturism marca Audi A4, condus de un şofer în vârstă de 20 de ani, în care se aflau două persoane printre care şi fiul reclamanţilor, a intrat în depăşire într-o zonă care nu permitea această manevră, cu o viteză de 100 de km pe oră, şi s-a izbit de un alt autovehicul condus regulamentar. Ambii pasageri au decedat ulterior, la spital.

Daunele morale dispuse de instanțe, coșmar pentru asigurători 

După ce familia uneia dintre persoanele decedate a primit 1,7 milioane de euro ca daune morale, iar urmaşii celuilalt decedat au primit, în primă fază, doar 35.000 de euro, suma crescând la aproximativ 200.000 de euro, avocații acesteia au crescut pretenţiile la exact aceeaşi sumă.

În urma majorării prin lege a sumei maxime ce poate fi primită pentru daune morale din RCA (la 5 milioane de euro), acordarea de sute de mii şi chiar milioane de euro pentru daune în instanță a devenit o practică, spre disperarea asigurătorilor, deși deciziile variază mult, chiar și pe spețe similare.

Un specialist în dreptul asigurărilor a arătat că, interesant este faptul că de obicei, instanţele acordă sume mai mari pentru vătămări grave şi ireversibile decât pentru decese, și că, în nenumărate cazuri, avocatul este cel care se duce să propună familiei victimelor să pretindă despăgubiri de la societatea care l-a asigurat pe autorul accidentelor. El negociază, el reprezintă victima în instanţă, el se ocupă de obţinerea documentelor care să ateste eventualul handicap major al accidentatului. Interesant este că, de obicei, instanţele acordă sume mai mari pentru vătămări grave şi ireversibile decât pentru decese, după cum arată un avocat, specialist în dreptul asigurărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel