Data publicării:

Cine și cum poate fi suspectat de spălare de bani. Sunt anumite metode. Aprodu, vicepreședintele ONPCSB: Legea este foarte clară

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Economie
WhatsApp
Cine poate fi suspectat de spălare de bani. Constantin-Ilie Aprodu, ONPCSB Continuă relația sau poate să renunțe la relația. FOTO: Freepik
Cine poate fi suspectat de spălare de bani. Constantin-Ilie Aprodu, ONPCSB Continuă relația sau poate să renunțe la relația. FOTO: Freepik
Constantin-Ilie Aprodu, vicepreședintele ONPCSB, a vorbit despre tranzacțiile financiare care pot fi suspectate de spălare de bani.

Constantin-Ilie Aprodu, vicepreședintele ONPCSB, a vorbit despre transferurile financiare pentru care cineva poate fi suspect în privința spălării banilor.

”Materia primă care se procesează în întreg sistemul de prevenire și combatere pleacă de a entitatea raportoare, de la dezvoltatorul imobiliar, care constată că într-o relație cu clienții lui ia act de suspiciune cu privire la proveniența unor sume de bani. Dar cum ia act? Aplicând niște metode de cunoaștere a clientelei, făcând un istoric, iar în momentul acela legea este foarte clară. Continuă relația sau poate să renunțe la ea, dar și într-un caz și în altul are obligația de a raporta Oficiului suspiciunea”, a declarat Constantin-Ilie Aprodu, vicepreședintele ONPCSB, în cadrul Interviurilor DC News.

Alte situații care pot genera suspiciune sunt tranzacțiile cu ”bani jos” a mașinilor la mâna a doua, dar și casele de schimb valutar.

”Sunt o categorie de entități care au obligația prin lege de a-și cunoaște clientela și de a raporta dacă au cunoștință despre sursa ilicită. Casele de schimb valutar sunt în supravegherea Oficiului Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ele au fost clasificate la risc moderat”, a mai spus Constantin Aprodu.

Listele de persoane suspecte de spălare de bani

”Fiecare instituție, inclusiv Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor deține o bază de date, o bază de date care în care sunt persoane care de-a lungul timpului au avut sau nu suspiciuni de spălare a banilor, nu neapărat, au fost niște informări care s-au făcut în urma acestor tranzacții.

De fiecare dată când este necesar Oficiul verifică baza de date și solicită altor autorități sau instituții de care acestea dispun, inclusiv Registrul Comerțului, inclusiv la CNI, la Informații Fiscale”, a spus  Constantin-Ilie Aprodu, vicepreședintele ONPCSB.

Totodată, jurnalistul Val Vâlcu a întrebat ce ar putea să se observe la Registrul Comerțului, ”că firma nu are activitate și dintr-o dată sau că are 1.000 de lei profit și dintr-o dată face 20 de milioane...”

”La Registrul Comerțului vorbim despre obiectul de activitate, adică, în primul rând să vedem dacă obiectul de activitate corespunde cu tranzacția financiară. Dacă tranzacția financiară este de natura obiectului de activitate.

Dați-mi voie să relev trei aspecte foarte importante de care ține Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Această instituție, aparent mică, are un rol de a analiza și procesa informațiile primite de la unitățile raportoare, de a le transforma din suspiciuni în indicii și a le transmite organelor de anchetă, dar în același timp are și un rol de supraveghetor.

Rolul de supraveghetor  exercitat printr-un departament din  cadrul Oficiului are rolul de a supraveghea acele entități care nu sunt sub BNR, ASF sau un alt organism de reglementare.

În același timp Oficiul mai are și un rol foarte important, acela de coordonator național al întregului sistem de prevenire și combatere al spălării banilor, acea autoritate competentă care  promovează politica publică în acest domeniu și care reprezintă România în domeniul de competență în relația cu Comisia Europeană și cu Consiliul Europei, respectiv cu comitetul de experți de evaluare MoneyVal”, a mai spus Constantin-Ilie Aprodu, vicepreședintele ONPCSB.

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel