Cine profită de pe urma pensionarilor. Elena Cristian, semnal de alarmă: Politicienii pot face imediat ordine, dar nu se dorește
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian, analist DC Business, a intervenit telefonic la România TV unde a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă pensionarii pentru obținerea adeverințelor necesare pentru stabilirea vechimii în muncă. 

Pensionarii nemulțumiți de recalcularea pensiilor se plâng de firmele de arhivare care cer taxe mari și întârzie eliberarea adeverințelor necesare pentru stabilirea vechimii în muncă. Aceștia se tem că nu vor reuși să depună cererile în termenul anunțat, din cauza întârzierilor. Ei consideră că este o batjocură faptul că, după ani de așteptare, trebuie să aștepte și mai mult pentru niște documente care ar trebui eliberate rapid.

Elena Cristian a vorbit despre acest subiect și a subliniat dificultățile întâmpinate de cei care doresc să iasă la pensie sau să-și verifice vechimea în muncă după 1989. Potrivit acesteia, deși au existat discuții în presă și dezbateri, nu a fost implementată o legislație clară pentru a asigura accesul facil la aceste documente. Unele companii solicită sume foarte mari pentru eliberarea adeverințelor, dar chiar și așa, acestea trebuie verificate ulterior de casele de pensii.

„În primul rând, aceste acte ar fi trebui să existe la o instituție a statului. După 1989, mulți dintre cei care doreau să iasă la pensie, care doreau să-și verifice vechimea, au mers fie la instituția statului, cum se numea la acel moment, actualele case de pensii sau Ministerul Muncii cu instituțiile din subordine, fie la companiile la care au lucrat.

Multe dintre acele companii invocau că arhiva a ars, că nu mai există, că au mutat-o undeva într-un alt județ, ceea ce însemna foarte mult să mergi până acolo: bani, timp, transport, vârsta nu le permitea și așa mai departe.

Deși s-au făcut foarte multe articole de presă, multe dezbateri în acest sens, nu a existat o legislație clară care să oblige acele companii să pună la dispoziția oamenilor, în timp real, toate aceste informații. Unii cer sume colosale pe care pensionarii chiar nu le au. Au ajuns, la un moment dat, pentru o adeverință să ceară între 1000-2000 de lei. Mi se pare foarte, foarte mult.

Dar aceste adeverințe nu sunt întotdeauna luate în calcul pentru că odată ajunse la casele de pensii sunt verificate în arhivele lor.”, a spus Elena Cristian. 

 

Ce se poate face

Elena Cristian a afirmat că autoritățile ar putea face rapid ordine în acest domeniu printr-o decizie clară care să interzică perceperea de taxe pentru aceste documente și să stabilească termene clare pentru eliberarea lor. Ea a avertizat că, în absența unor astfel de măsuri, taxele vor continua să crească, iar intermediarii și samsarii vor profita de situație.

„Politicienii care se uită acum la noi sau instituțiile statului pot face imediat ordine în acest domeniu printr-o decizie clară, oricum s-ar numi această decizie, prin care să se interzică perceperea de sume la eliberarea acestor adeverințe și instituirea unor termene clare pentru aceste adeverințe.

Doar în aceste condiții se poate face ordine, altfel sumele vor fi din ce în ce mai mari, vor apărea din ce în ce mai mulți samsari, din ce în ce mai mulți intermediari. Deja sunt firme care îi sună pe pensionari și care spun: „Vrei să-ți fac eu rost de aceste adeverințe? Te mai costă atât!”.

Este o industrie și poate fi făcută ordine doar prin intervenția instituțiilor statului, dar văd că nu se dorește. Probabil că sunt și unii băieți deștepți care câștigă din asta și nu doresc să facă ordine în acest domeniu.”, a spus Elena Cristian la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel