Data publicării:

Cine poate deveni dependent de jocurile de noroc. Ce se întâmplă în creierul unei astfel de persoane. Psih. Simona Popescu, explicații

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Simona Popescu, psihoterapeut și psiholog Clinician, a explicat cine este predispus la a deveni dependent de jocurile de noroc și ce se întâmplă în creierul unei astfel de persoane.

"Este o boală cronică"

"De mai bine de zece ani, specialiştii în medicina dependenţei au ajuns la concluzia că această problemă, cu jocurile de noroc, este o boală cronică şi a trecut de la partea de tulburare de control al impulsurilor, la adicţii. Este încadrată, alături de celelalte substanţe, la adicţii. Asta înseamnă că boala, dependența de jocurile de noroc, ține, mai degrabă, de neurologia creierului, decât de manifestările exterioare, de comportamentele pe care noi le vedem sau alegerile proaste pe care le fac unii dintre oameni.

Dependenţa afectează anumite sisteme cerebrale, cele care sunt aferente recompensei, nevoii şi motivaţiei în primul rând. Mai activează, de exemplu, şi cortexul frontal, cel care este legat de impulsuri, de căutarea patologică a recompenselor imediate, în loc de aşteptarea lor pe termen lung. În momentul în care vorbim despre aşa ceva, este clar că nu mai putem judeca omul, dependentul de jocuri de noroc după comportamentul lui, ci căutăm să îl ajutăm, plecând de la conceptul de boală, de tulburare, aşa cum îi ajutăm pe toţi ceilalți care au o tulburare.

"95% din jucătorii patologici de jocuri de noroc au şi o altă tulburare psihiatrică"

Ca risc, de exemplu, un studiu arată că aproximativ 95% din jucătorii patologici de jocuri de noroc au şi o altă tulburare psihiatrică. Fie că vorbim de tulburări de personalitate, de depresie, de anxietate sau consum de alcool şi alte substanţe. Tot la nivel de risc, mai există ceva ce noi putem vedea din timp, putem observa - o lipsă de autocontrol la aceste persoane care devin mai uşor dependente, iar această lipsă de autocontrol este legată de un deficit al mecanismelor de inhibiţie cerebrală. Putem spune că unele persoane au o predispoziţie mai mare de a dezvolta dependențe.

Tot ca riscuri, apropo de ce putem vedea noi înainte de a apărea dependența în sine, putem să ne uităm la persoanele care au dependenţi în familie - fie că vorbim despre dependenți de jocuri de noroc sau despre orice alte dependențe, la situaţia financiară, contextul educaţional, contextul social în care trăiesc. Sunt multe variabile care toate la un loc pot "ajuta" o persoană să se apropie mai mult şi să devină dependentă de un comportament sau o substanţă", a explicat Simona Popescu, într-o nouă ediţie din cadrul seriei de dezbateri "Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi", organizată de DC Media Group.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel