Cine nu beneficiază de tratament în România. Radu Gănescu, președintele COPAC: Acolo vorbim de o altă Românie / video
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre progresele semnificative înregistrate în sistemul medical și despre accesul la servicii medicale care este inegal între cei din mediul urban și cei din mediul rural.
Radu Gănescu a afirmat că, deși sistemul medical nu este perfect în România, există aspecte în care România se descurcă mai bine decât alte țări europene cu o legislație mai avansată. Cu toate acestea, există și cazuri negative, care sunt utilizate pentru a critica întregul sistem. El a subliniat că într-un spital cu 40 de profesioniști, chiar dacă unul dintre ei are un comportament nepotrivit, acest lucru nu ar trebui să afecteze percepția asupra întregului sistem.
„Sistemul medical nu e perfect și nicăieri în lume nu e perfect. Avem exemple în România de lucruri care sunt mult mai bune față de alte țări europene, care au ani de zile de legislație și reglementări. Dar în acest sistem medical avem și cazul Botoșani și alte cazuri. Într-un spital cu 40 de profesioniști n-are cum să nu fie unul care are o altă atitudine și toată lumea zice: „Domnule, sistemul e imperfect, uite ce s-a întâmplat la Botoșani", dar la Botoșani a fost unul din 39.”, a spus Radu Gănescu.
De ce nu există listă de așteptare
Val Vâlcu a subliniat că nu se acordă suficientă atenție progreselor semnificative din sistemul medical românesc. În comparație cu Anglia, unde există liste lungi de așteptare pentru anumite proceduri, în România, legea oferă acces rapid la tratamente, fără liste de așteptare.
„Nu se discută despre enormele progrese. De la un pat, un perfuzor și eventual un defibrilator la două secții, cum se întâmpla la Colțea în 1990, acum avem de la RMN, angiograf, la tehnici de cardiologie intervențională. Dacă în Anglia stai 6 luni pentru o proteză de sold și spitalele se promovează: „La noi se așteaptă 5 luni jumătate”, aici oamenilor li se promite totul și legea e făcută așa: dacă nu îți oferă totul din țară, îți aduci din străinătate după care dai în judecată. Deci ai acces nelimitat oricând vrei și imediat. Nu există listă de așteptare.
Dacă îi spune unuia: „Domne, uite, la noi în spital aștepți 6 luni, la Foișor 5 luni și jumătate", cum ar reacționa societatea?”, a întrebat Val Vâlcu.
„În România mai există liste de așteptare mai ales pentru servicii de înaltă specialitate, mai ales la imagistică.”, a spus Radu Gănescu.
Cine nu primește tratament în România
Radu Gănescu a subliniat că accesul la îngrijiri medicale nu este egal pentru toți, ci mai ales pentru cei din zonele urbane, care au acces la spitale și medici de familie. În contrast, în mediul rural, mulți oameni nu au acces la servicii medicale din cauza lipsei resurselor financiare, a asigurării de sănătate sau a mijloacelor de transport. Deși accesul ar trebui să fie universal, realitatea este diferită.
„Există o listă de așteptare, dar ea este implicită, perversă - oameni care nu mai ajung niciodată, în sensul că sunt în rural. Nu se duc.”, a spus Val Vâlcu.
„Asta e o mare problemă. De fapt, noi când vorbim de accesul tuturor, nu vorbim de accesul tuturor, vorbim despre accesul celor care sunt mai ales în zona urbană, celor care au acces la un spital, care au acces la un medic de familie, care au acces la un serviciu medical.
În zona rurală, vorbim de o altă Românie, vorbim de o Românie care nu are nici măcar posibilități financiare, poate mulți dintre ei neasigurați, poate mulți dintre ei fără posibilitatea de a avea un transport către un centru, către un oraș. Nu există acces pentru toată lumea cu toate că ar trebui să fie.", a spus Radu Gănescu, la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News