Cine merge în linia întâi la război dacă Rusia atacă România. Generalul Virgil Bălăceanu: Ei sunt carne de tun / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
În cazul unui război, dacă Rusia atacă România, cine merge în linia întâi?

Aflăm răspunsul de la generalul Virgil Bălăceanu invitat în cadrul podcastului SPIN realizat de Partidul Social Democrat.

„În momentul în care apare o situație excepțională, în momentul în care există iminența unui atac, se decretează starea de asediu. Pe timpul stării de asediu, se trece la mobilizarea unor rezerviști și creșterea gradului de operativitate al unităților”, a zis generalul Virgil Bălăceanu adăugând că nu va fi suficient timp să pregătești oamenii să lupte.

Forța unei Armate constă în tehnica de luptă a Armatei

„Dacă acționezi cu actualii rezerviști, ei sunt carne de tun. Ei nu sunt pregătiți. Noi facem acele exerciții, dar acestea durează o zi. Aceasta este pregătire pentru un rezervist? El este tanchist, el este artilerist, el este transmisionist. Într-o zi îl echipezi, îl întrebi dacă are probleme de sănătate, ca apoi să-l verifici prin comisia de evaluare dacă el spune că nu mai este apt. Execuți o tragere cu armamentul de infanterie, or forța n-o reprezintă pistolul mitralieră sau pușca de asalt. Forța unei Armate constă în tehnica de luptă a Armatei”, a mai zis generalul Virgil Bălăceanu în cadrul podcastului SPIN realizat de PSD.

Să nu plecăm de la ideea că vor fi în linia întâi doar cei din forțele active. Ei sunt structura de bază. Ei sunt mai bine pregătiți, dar printre ei sunt și rezerviști”, a mai zis generalul.

„Acum sunt constituite batalioane de infanterie de rezervă. Să sperăm că vor fi transformate în batalioane de trupe teritoriale pe modelul polonezilor. Aceste batalioane nu acționează în linia întâi, ci acționează pentru misiuni de securizare, de control, de îndrumare în adâncime, adică nu în linia de contact. Ele trebuie să fie formate în perspectivă din rezerviști voluntari”, a mai spus generalul Virgil Bălăceanu.

Vedeți mai multe aici:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, despre introducerea serviciului voluntar militar, că îl deranjează contextul în care a fost făcut anunţul despre necesitatea acestuia, cum că există un pericol care ar veni dinspre Rusia spre România.

„Nu vine de acolo niciun pericol!", a afirmat Ciolacu.

Şeful Guvernului a adăugat că pregătirea militară voluntară e o abordare corectă, dar nu trebuie pusă în contextul războiului din Ucraina.

„Pe mine ce mă deranjează este contextul, în momentul în care orice ţară trebuie să pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol, dar cu adevărat ne trebuie o ţară normală şi atunci trebuie să anticipez anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă basic-ul în arta apărării. E corectă abordarea, dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înţeleagă din acea ştire 'aoleu, vine războiul peste noi'. Nu vine niciun război!", a spus Ciolacu.

Premierul a precizat că în opinia lui trebuie să se facă această pregătire, în varianta de voluntariat plătit.

„Eu cred că trebuie să facă acest voluntariat plătit. Sunt momente în viaţă când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este. Poate pe urmă urmezi o carieră militară, că e, totuşi, e o rampă de selecţie, poate depistează anumite capacităţi umane de care are nevoie armata în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu vândut în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înţelege ce se întâmplă. În loc să spunem 'domnule, într-o ţară normală aşa se face'. De aceea avem recruţi într-o ţară normală, pentru că e sistem voluntar. Pe urmă noi îi abordăm, stăm de vorbă cu ei, le facem oferte. Ieşim şi dăm cu toporul în perete 'aoleu, trebuie să ne pregătim'. De ce să ne pregătim? România nu a fost niciodată mai sigură cum este azi!", a afirmat Ciolacu.

VEZI ȘI: Ședință CSAT. Chirieac: N-o să se facă gaură-n cer! Programul de înzestrare e rupt în două. I-ați văzut venind cu soluții? - https://www.dcnews.ro/csat-in-21-februarie-convocat-de-presedintele-iohannis-dupa-atacul-rusiei-la-granita-chirieac-n-o-sa-se-faca-gaura-n-cer-programul-de-inzestrare-e-rupt-in-doua-i-ati-vazut-venind-cu-solutii_948604.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel