Cine l-a "inventat" pe Nicușor Dan și cum a câștigat alegerile din 2020. Bulai: Omul le-a tras preșul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre alegerile pentru Primăria Capitalei și șansele lui Nicușor Dan, dar a făcut și o retrospectivă a "bătăliilor" de la locale.

"În Bucureşti, Firea nu a câştigat în condiţiile în care era teoretic în exerciţiu. Este un pic mai diferit. A fost prostia ei, eu am mai zis acest lucru, a fost un moment dificil în care putea forţa să fie dată afară din PSD, dar a vrut să rămână să fie spectaculoasă acolo, să fie vicepreşedinte la partid sau prim-vicepreședinte. Era momentul în care ea, dacă era dată afară din PSD, era primar astăzi. Ea a preferat să fie la jumătatea drumului, să ne spună că se ceartă cu Dragnea dar nu aşa mult. Adică a fost o prostie.

Pe de altă parte, votul este în mare măsură politic, nu este legat de primari. În general, zona aceasta a primăriei generale este ultrapolitică, dimensiunea politică în mult mai mare măsură contează şi o anumită susţinere pe care o ai sau nu a unui partid. Am avut un Sorin Oprescu independent, care în realitate era susţinut de PSD şi o parte din celelalte partide. Dar atenţie! El "s-a lepădat de Satana", adică nu mai era la PSD - dat afară din PSD. Elegant, frumos! Iar ăia au pus un candidat la mişto. E clar că era o manipulare a pieţei pe care lumea şi-o dorea. Dorea un Oprescu care să nu fie PSD-ist, dar mai de stânga. Lumea e de stânga în Bucureşti, doar că una este să fii de stânga şi alta este să fii PSD-ist. Adică, nu vrem PSD-iști", a spus Alfred Bulai, în emisiunea Nod în papură, de la DCNews TV.

"Omul le-a tras preşul şi "l-a inventat" pe Nicușor"

"Deocamdată, după cum arată lucrurile, mai degrabă PSD-ul şi PNL-ul încearcă un balet în care să sugereze că sunt principalii adversari politici pentru jocul 2024. Adică, de la vârf. Înjurături, chestii, șmecherii din astea... Nişte dispute de tango între ei, tocmai pentru că se poziţionează reciproc bine. Din punctul ăsta de vedere, contează probabil la Bucureşti destul de mult care se susţine. Că Nicușor Dan este al cui, cine îl va susţine? Probabil că USR-ul îl susţine, deşi cred că este şi cineva de acolo care ar vrea... Dacă partidele îşi aduc personaje care sunt interesante, Nicușor Dan este pe locul 7, adică singur înseamnă nişte procente, restul nu... Trebuie să te susţină cineva.

Acum patru ani, a fost susţinut de o coaliţie. Nu a fost la USR. A fost independent pe manevra lui PNL cu USR. PNL-ul cu şmecheria pe care o face Orban, ca să nu fie el, pentru că miza, înţelegerea fusese ca Orban să fie candidat la primărie şi să lase şi partidul în pace, adică nu prim-ministru. Omul le-a tras preşul şi "l-a inventat" pe Nicușor, s-a gândit că e perfect pentru el - nu putea să fie cineva din PNL în locul lui, era aberant - şi ăia de la USR au intrat în schemă, ca nu aveau ce să facă, nu aveau candidat mai bun şi Nicușor părea că este al lor. Au fost două partide care contau în povestea asta.

În aceea perioadă, Firea nu a fost susţinută foarte mult. Jocurile au fost mai complicate şi în acest context Nicușor a câştigat", a mai spus sociologul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel