Data publicării:

Cine este Tamas Sulyok, noul președinte al Ungariei

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Noul președinte al Ungariei a fost președintele CCR-ului maghiar. Acesta provine dintr-o familie de profesori, iar în copilărie își dorea să devină profesor.

În anul 1980, a obținut o diplomă în drept la Facultatea de Stat și Drept a Universității József Attila din Szeged. A început cariera ca referent la Tribunalul Comitatului Csongrád. În 1982, a trecut examenul profesional în domeniul juridic și a lucrat apoi ca avocat consilier până în 1991. Între 1991 și 1996, a activat ca avocat la firma Sulyok–Japport, iar începând din 1997, a fost avocat la Biroul de Avocați Sulyok și Ádám. Între 1998 și 2002, a asigurat reprezentarea legală a municipiului Szeged. A rămas în activitatea de avocat până când a fost ales judecător constituțional. Între 2000 și 2014, a îndeplinit funcția de consul onorific al Austriei. În 2004, a obținut calificarea de avocat specialist în drept european la Institutul de Educație Continuă Juridică al Universității Eötvös Loránd. Din septembrie 2005, a fost invitat să predea dreptul constituțional la Facultatea de Drept a Universității din Szeged, ținând atât seminarii, cât și cursuri opționale. În 2013, a obținut titlul de doctor la Universitatea din Szeged.

După demisia lui Katalin Novák, la 22 februarie 2024, liderul Fidesz-KDNP, Máté Kocsis, a anunțat că partidele aflate la guvernare îl vor nominaliza în funcția de președinte al republicii. La 26 februarie 2024, Adunarea Națională l-a ales în această funcție, devenind astfel Președintele Republicii Ungare.

În calitate de judecător constituțional, Parlamentul l-a ales pe Tamás Sulyok membru al Curții Constituționale începând cu 27 septembrie 2014. La 30 martie 2015, ședința completă a Curții Constituționale l-a ales vicepreședinte al bordului constituțional. Începând cu 22 aprilie 2016 - înlocuindu-l pe Barnabás Lenkovics - a îndeplinit atribuțiile prezidențiale în calitate de vicepreședinte.

În noiembrie 2016, Biroul de presă al Parlamentului a anunțat că vorbitorul László Kövér l-a nominalizat pentru funcția de Președinte al Curții Constituționale, pentru a fi ales în ședința completă a Curții Constituționale din 22 noiembrie 2016. Parlamentul l-a ales în această poziție la ședința respectivă.

La 22 noiembrie 2016, Parlamentul l-a ales pe Tamás Sulyok în funcția de Președinte al Curții Constituționale. Domeniile sale de cercetare includ poziția constituțională a profesiei juridice în Ungaria, reglementarea pieței interne a Comunității Europene și relațiile dintre serviciile oferite de avocați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel