Cine este PROTESTATARUL din 2017. Cercetare Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP)
Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP) a realizat o cercetare cantitativă în data de 10 decembrie 2017, în timpul protestului ce a avut loc în Piața Victoriei, în intervalul orar 18:30 -22:30, pe un eșantion de 125 de persoane.
Studiul a avut ca principale obiective:
- Realizarea unui profil psiho-social al manifestantilor;
- Descrierea socio-demografică a manifestanților;
- Cunoașterea modalităților de mobilizare a protestatarilor.
Se remarcă un puternic trend ascendent în privința participării cetățenești la protestele spontane dupa 2012 (din cei prezenți la protestul împotriva legilor justiției, 95% au mai participat la proteste anterioare, precum: demitera lui Raed Arafat- 3%, Pungești- 4%, Roșia Montană- 16%, Colectiv- 28%, OUG13-47%, iar 1% au participat la alte proteste), fapt explicabil prin conștientizarea din ce în ce mai ridicată a eficienței protestelor,în general ca mijloc de acţiune.
Se poate identifica și o importantă componentă identitar-ideologică în cazul protestelor (62% s-au declarat de dreapta, în vreme ce numai 8% s-au declarat de stânga, iar 30% s-au poziționat spre centru) ceea ce relevă existența unui grad de omogenitate a protestului.
Problemele României
În ceea ce privește percepția respondenților privind problemele cu care se confruntă România în prezent, aceștia au indentificat ca principala problema corupția (54%), urmată fiind de legile justiției (21%), următoarele două fiind calitatea clasei politice (4%) și sistemul de învățământ (4%). Economia, sistemul de sănătatea, comunicarea defectuoasă a Guvernului, distrugerea instituțiilor democratice, neimplicarea civică, lipsa investițiilor, proasta guvernare, transferul asigurărilor sociale s-au regăsit pe lista problemelor indentificate de respondenți.
Cercetarea participării la proteste şi în special, investigarea opiniei participanţilor la un anumit protest stradal este o metodă de cercetare inovatoare a protestelor, care aduce date cantitative ce altfel nu ar putea fi obţinute.
Prin cercetarile sale, Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP) își propune să contribuie la extinderea orizontului de cunoaștere în această arie prea puțin explorată a socialului românesc.
Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP) a folosit resurse materiale și umane proprii în realizarea acestui studiu.
Echipa de proiect:
Coordonator proiect– Luminița Motoc
Echipa de implementare– Cotea Luiza Elena, Dumitru Mihaela- Claudia, Găină Ileana, Iftimie Mălina, Melinte Livia-Ioana, Melinte Diana, Mihalache Octavian Ionuț, Neagu Sara, Nicola Alexandra-Carmen, Pavel Simona, Sandu Mihai, Stoica Mihaela-Alexandra, Stratan Valeria, Vulpe Mădalina Andreea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News